Проф. Емил Ботев е ръководител департамент Сеизмология и сеизмично инженерство

...
Проф. Емил Ботев е ръководител департамент Сеизмология и сеизмично инженерство
Коментари Харесай

Проф. Емил Ботев пред Dir.bg за опасността от земетресения: Разтоварихме се за стотици години напред

Проф. Емил Ботев е началник департамент " Сеизмология и сеизмично инженерство " към Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българска академия на науките. От 1979 година ученият има опит в сеизмологичните, геофизичните и геодинамичните проучвания на територията на страната и прилежащите и земи. Повече от 220 изявления отразяват резултатите от провежданите с негово присъединяване: Мониторинг на сеизмичността на страната и разбор на процесите в сеизмоактивните зони, тримерно скоростно моделиране на литосферата в Централни Балкани и геодинамични проучвания на разнообразни местни и районното сеизмотектонски полетa на напреженията.

В над 50-годишната си кариера той ясно помни някои от най-силните земетресения, при които едвам съумява да се държи на краката си. Именно конфликтът с тази естествена буря и мистерията към проучването на сеизмичните интензивности го карат да продължи да се занимава професионално с геофизичните процеси. Пред Dir.bg проф. Ботев споделя спомените си от студентските години и дава отговор оазис ли е България сега на Балканите, когато иде тирада за земни земетресения.

Снимки от огромните трусове в България вижте тук >>

 Крупнишките земетресения раждат легендите за дядо Стойне и Водната пещера Виж още Крупнишките земетресения раждат легендите за дядо Стойне и Водната пещера
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР