Проф. дфн, д-р ист. Нако Стефанов На 16 декември 2021

...
Проф. дфн, д-р ист. Нако Стефанов На 16 декември 2021
Коментари Харесай

30 години независимост на Република Казахстан

Проф. дфн, доктор ист. Нако Стефанов

На 16 декември 2021 година се навършват 30 години от оповестяването независимостта на Република Казахстан. На този ден преди 30 години беше признат конституционният закон „ За държавната самостоятелност “. От този ден стартира нов стадий в историята на Казахстан – „ ерата на независимостта “, както го назовава първият президент на Казахстан - Елбаси Нурсултан Назарбаев.

През тези три десетилетия на самостоятелност страната измина комплициран, сложен, само че сполучлив път.

Когато Съюз на съветските социалистически републики се разпадна, Казахстан получи голям нуклеарен потенциал-четвъртият в света по своята мощ. Въпреки това, страната се отхвърли от нуклеарното оръжие в името на международния мир. Казахстан е водач в международния антиядрен развой, започвайки с публичното придвижване „ Невада-Семипалатинск “, което координира работата си с решенията на първия президент.

Благодарение на самодейностите на Казахстан стана допустимо приемането от Общото заседание на Организация на обединените нации на Всеобща декларация за създаване на свят, свободен от нуклеарни оръжия.

Благодарение усърдната работа на народа на Казахстан, прозорливата и поредна политика на управлението на страната, в частност на първия президент Нурсултан Назарбаев и президента Касъм-Жомарт Токаев, за толкоз къс исторически интервал от време Казахстан се подреди в челната редица на развитите страни.

През интервала на своята самостоятелност Казахстан стана съвременна и стопански развита страна. През 1993 година страната вкара лична национална валута „ тенге “ и стартира да образува пазарна стопанска система, която през днешния ден е една от най-конкурентните в постсъветското пространство. През годините на самостоятелност Казахстан притегли по-голяма част от задграничните вложения от общия приток в Централна Азия.

Изключителен триумф на Казахстан и първия президент Н.Назарбаев е основаването на нова столица – Нур-Султан. През миналите години на мястото на елементарен регионален център се появи съвременен град, който стана столица на страната. Градът бе издигнат в сходство с всички международни условия в региона на градското обмисляне, архитектурата. Нур-Султан стана визитна картичка на върховен Казахстан. Столицата дефинира тона и темпото на живот на цялата република. Преместването на столицата от Алмати се трансформира в епохално събитие, което дефинира целия ход на развиване на страната в годините на независимостта.

Специално заслужава да се означи престижът на републиката на интернационалната сцена. Казахстан с право се употребява с престиж на районно и интернационално равнище. Страната се застъпва за създаване на безядрен свят, в Казахстан постоянно се организират договаряния по най-трудните въпроси сред разнообразни конфликтни страни.

Голямо достижение на Казахстан са триумфите на страната на интернационалната сцена, в това число начинания в региона на Евразийската икономическа интеграция, районното икономическо и политическо водачество. Днес Казахстан е член на водещи интернационалните организации-ООН, ОССЕ, ОИС, ШОС, Оперативно-наблюдателно дело, Евразийския стопански съюз, ОДКБ, Организацията за икономическо сътрудничество и раз и други междудържавни обединявания.

Като цяло Казахстан през годините на самостоятелност се трансформира в заслужен и почитан участник в интернационалните връзки по въпросите на решаването на най-важните и настоящи проблеми на актуалния свят.

Анализирайки напъните и достиженията на Казахстан, мога решително да заявя: страната избра стратегически верен път. В момента Казахстан се смята с право за районен водач и се стреми да заеме почтено място измежду най-развитите страни в света.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР