Проф. д-р Силва Андонова - директор лечебно-диагностична дейност и началник

...
Проф. д-р Силва Андонова - директор лечебно-диагностична дейност и началник
Коментари Харесай

Варненски специалист е националният консултант по интервенционална неврология

Проф. доктор Силва Андонова - шеф лечебно-диагностична активност и шеф на Втора неврологична клиника е назначена за Национален съветник по Интервенционална неврология със заповед № РД 01-13/12.01.2018 година на Министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев. До момента тя бе народен съветник по нервни заболявания. 
Новият народен съветник по интервенционална неврология е и народен представител за България от 2015 година по плана на Европейската организация по инсулт ESO-EAST и народен координатор на интернационалния указател за инсулти SITS от 2013 г. 
Назначаването на проф. Андонова е самопризнание за изключителния и принос при лекуването на неврологични болести, за образованието на интервенционални невролози към катедрата по " Нервни заболявания и невронауки " към МУ-Варна, ръководена от известния невролог проф. доктор Ара Капрелян, както и за водещата роля на УМБАЛ " Св. Марина " при актуалното лекуване на мозъчно-съдови болести, въвеждане на новаторски лечения и подобряването на грижата за пациентите.
Като лечебно заведение с най-богат опит в приложението на интравенозна тромболиза в страната, самодейността за построяването на мрежа от центрове за лекуване на инсулти бе поета през 2015 година от Университетската болница " Св. Марина " и Медицинския университет във Варна под управлението на проф. Андонова. Тя взе участие и в работна група към Министерството на здравеопазването, дружно със експерти от други специалности за създаване и показване на план за интервенционално лекуване на мозъчносъдовите болести. 
Към момента интервенционално лекуване на острите мозъчни инсулти се прави с изключение на във Варна и в София. 
Съвременното лекуване на мозъчно-съдовите болести в болница " Св. Марина " във Варна се прави от мултидисциплинарни екипи с отлична теоретична и практическа подготовка и синхрон сред неврологична диагностика с навременна неврологична и неврохирургична активност. 
Това се случва във Варна по аналог на развитите страни в опазването на здравето и науката като Съединени американски щати, Канада, Англия, Австралия, Япония и Германия, при които сме очевидци на бързо прекосяване от обичайните хирургически способи към минимално инвазивни лечения. 
От 2013 година е разкрито поделение за лекуване на остри инсулти, а от края на 2016 година според заповед на министъра на опазването на здравето за одобряване на методика за субсидиране на лечебните заведения, със заповед на Изпълнителния шеф е самостоятелен на функционален принцип високотехнологичен мозъчно-съдов център. 
Най-важните характерности на високотехнологичния център са свързани с организацията - належащо е съществуване на особено подготвен личен състав, инсталация за съвременно незабавно проучване, мониториране и лечение; профилираност - спомагателна подготовка и непрестанно образование по проблемите на незабавните и следващи медицински и сестрински грижи; опция за осъществяване на ранна рехабилитация.
Бързият прогрес в региона на интервенционната неврология и развиването на минимално инвазивни техники водят до огромно разширение на евентуалните лечебни приложения. 
Високата периодичност на инсулт, в това число и вследствие на мозъчно-съдови малформации се чака да продължи, а това ускорява смисъла на интервенционалната неврология и на ролята на добре подготвените експерти за бързи, точни и съответни дейности за избавяне на живота на пациентите и за по-добро качество на живота им по-късно. 
Освен водещ център за лекуване на мозъчно-съдови болести, УМБАЛ " Св. Марина " - Варна предлага още доста високоспециализирани медицински услуги и сложно лекуване на социално-значимите болести, като онкологични, кардиологични, педиатрични, ендокринологични и съдови заболявания. Болницата разполага с най-модерна инсталация и съоръжение в страната за диагностика и лекуване - PET скенер с циклотронен комплекс, два ядрено-магнитни резонанса, два ангиографа, робот за разтваряне на цитостатици, актуален онкологичен и лъчетерапевтичен център с 3 линейни ускорителя, мамограф, съвременна патоанатомия с имунохистохимия и молекулярно-генетичен разбор на туморите, 3D лапароскопската инсталация за осъществяване на прецизна безкръвна хирургия и доста други. 
Проф. Андонова разяснява, че следването на златните стандарти в международната медицина, построяването на мултидисциплинарни екипи, оборудването на съвременни центрове с високотехнологична инсталация, непрестанната научноизследователска работа и отличният мениджмънт са ключът към триумфа освен в неврологията, а в болничното опазване на здравето изобщо. 
Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване " Света Марина " Варна е най-големият диагностично - лековит и съвещателен академични болничен комплекс в Североизточна България, обслужващ население от цялата страна, който разполага с над 1300 кревати, най - модерната инсталация и висококвалифицирани фрагменти -университетски преподаватели, национални и районни консултанти. 
Постигането на високо качество е една от основните цели на лечебното заведение. Доказателство за това е узаконяването на УМБАЛ " Света Марина " - Варна според условията и стандартите за ръководство на качеството (EFQM - European Foundation of Quality Management), което се прави за първи път в България " документ за ръководство на качеството ". Центърът за лекуване на остри мозъчни инсулти към болничното заведение е първият български център включен от 2011 година в интернационалния указател за инсулт SITS, а от 2016 година е първия център в страната, записал се в регистъра RES-Q за качество на грижите за хората с инсулт.
Медицински университет - Варна дава чудесно качество на образование на лекари по високоспециализирани действия освен в интервенционалната неврология, само че в други специалности, нужни за построяването на мултидисциплинарни екипи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР