Проф.д-р Рупърт Бартш е австрийски хематолог и онколог, практикуващ в

...
Проф.д-р Рупърт Бартш е австрийски хематолог и онколог, практикуващ в
Коментари Харесай

Доколко е страшен лимфомът? Австрийският хематолог и онколог проф. д-р Бартш пред Dir.bg

Проф.д-р Рупърт Бартш е австрийски хематолог и онколог, практикуващ в онкологичното поделение на Виенската университетска болница, както и във Wiener Privatklinik. Неговата философия е, че положителната онкологична грижа може да възникне въз основа на доверени връзки сред доктор и пациент. От доста години проф. Бартш съветва пациенти с онкологични болести като се стреми да дава постоянно цялостна информация, да отстрани страховете у пациента и да взе участие дружно с него в избора на най-важните решения.

- Какво е лимфомът и по какъв начин се демонстрира в тялото?
- Лимфомите са хетерогенна група хематологични злокачествени формирания, произлизащи от лимфоцитите, специфичен вид имунни кафези. При съществуване на лимфом, пораждат общи признаци като отмалялост, нараснала телесна температура, нощно изпотяване и загуба на тегло. Последните три от тях нормално се обобщават с термина " B-симптоми " и алармират за по-агресивния ход на болестта. Лимфомите могат да причинят отичане в лимфните възли, промени в броя на кръвните кафези - понижаване на белите и алените кръвни кафези и / или тромбоцитите при положение на разсейки в костния мозък с лимфомни кафези. Рядко може да се появи разпространяване до висцерални органи (например белия дроб или черния дроб). Освен това при Т-клетъчните лимфоми нормално се следи разпространяване на кожата.

- Какви са типовете лимфом и по какъв начин се разграничават между тях?
- В взаимозависимост произхода на клетките се диференцират два типа лимфоми - B-клетъчен и Т-клетъчен. В-клетъчните лимфоми са най-често срещания вид и при лекуването му най-често се съчетават химиотерапия и имунотерапия с моноклонални антитела. Освен това от време на време се ползва лъчетерапия и характерни таргетни лечения.
В исторически проект лимфомите могат да бъдат класифицирани в допълнение съгласно държанието им - индолентни и нападателни лимфоми. При тях надлежно лекуването варира от наблюдаване до интензивна химиотерапия. Днес проучванията за съществуване или неявяване на характерни генетични промени в лимфомните кафези разрешава да се направи по-прецизен разбор на биологичното държание и евентуалния отговор на лекуването.

- Има ли биологични фактори, които усилват риска от развиване на това заболяване?
- Като цяло напредването на възрастта е единственият главен рисков фактор за развиване на лимфом. Други известни рискови фактори включват вирусни инфекции, като EBV (б.р.- Епщайн-Бар е от групата на херпесните вируси).

- Какви са някои признаци, които би трябвало да ни изпратят при лекаря за обзор?
- Често първите признаци са отичане на лимфните възли, отмалялост или B-симптомите, както са разказани нагоре. За страдание, понастоящем няма съответни способи, които да предотвратят развиването на лимфом.

- Как се лекува това заболяване?
- За благополучие през днешния ден е разполагаем необятен набор от благоприятни условия за лекуване. Те включват химиотерапия, имунотерапия, лъчетерапия и някои други форми на таргетни лечения, които могат да се употребяват при отнасяне на характерни подгрупи лимфоми. Не всички лимфоми могат да изискват неотложно лекуване, само че локалната терапия на кожните лезии също играе роля, изключително при кожен Т-клетъчен лимфом. MALT лимфом на стомаха може даже да се лекува от антибиотици, изкореняващи зараза с избрана бактерия, наречена хеликобактер пилори.

- Какви са възможностите за оцеляване при лимфом?
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР