Проф. д-р Пенка Караиванова е журналист по международни отношения, дългогодишен

...
Проф. д-р Пенка Караиванова е журналист по международни отношения, дългогодишен
Коментари Харесай

Поклон. Почина Проф. Пенка Караиванова

Проф. доктор Пенка Караиванова е публицист по интернационалните връзки, дълготраен учител във Факултета по публицистика и всеобща връзка и в други факултети на Софийския университет.

Родена е на 16 август 1931 година в село Александрово, Ловешко, в учителско семейство. Завършва главно обучение в родното си място, след което продължава да учи в Американския лицей в гр. Ловеч до закриването на непознатите учебни заведения в България.

През 1955 година приключва компетентност „ Журналистика ” в Софийския университет и стартира работа във вестник „ Народна юноша ”, където прекарва студентския си стаж. Първо работи като областен сътрудник в Шумен, след това в отделите „ Учащи ”, „ Работническа юноша ” и „ Външна политика ”. „ Международни връзки ” се трансформира в нейна трайна компетентност и по-късно в дисциплинираност за научни проучвания, с която продължава да се занимава цялостен живот.

Продължава професионалната си кариера в сп. „ Ново време ” като завеждащ интернационалния отдел и член на редколегията и по едно и също време с това е съвместител в Института по интернационалните връзки.

По време на ректорския мандат на проф. Николай Генчев проф. Караиванова постъпва в Софийския университет като учител по интернационалните връзки. Защитава две дисертации: с първата става претендент на науките и старши теоретичен помощник втора степен, а с втората - лекар на науките и старши теоретичен помощник първа степен.

Автор е на дванадесет книги с пътеписи от пътувания в Съединени американски щати, Англия и редица латиноамерикански страни, сред които Бразилия, Аржентина, Венецуела, Боливия, Колумбия и Чили.

Академичната общественост загуби почитан сътрудник и ерудиран учител, се споделя още в известието на СУ " Св. Климент Охридски ".
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР