Проф. д-р Майкъл Санди е роден и израснал в Лондон,

...
Проф. д-р Майкъл Санди е роден и израснал в Лондон,
Коментари Харесай

Американски зет в Раковски търси петрол по фосили

Проф. доктор Майкъл Санди е роден и израснал в Лондон, само че над 30 години живее в Америка в щата Охайо. В родината си получава бакалавърска степен по геология със компетентност „ Палеонтология “. Установява се в Щатите, откакто печели конкурс за учител по геология в Университета в Дейтън, щата Охайо. Той е български шурей, а брачната половинка му е от Раковски.

Д-р Санди бе специфичен посетител на Центъра за върхови достижения в региона на растителната систематична биология и биотехнология, ситуиран в Института по зеленчукови култури „ Марица “, Пловдив. В Нощта на учените, която се организира там в края на септември, той изненада аудиторията с забавни данни за открити остатъци от динозаври и разнообразни вкаменелости, които са обитавали нашите земи преди появяването на индивида.

Проф. доктор Майкъл Санди споделя, че преди милиони години част от територията на днешна Северозападна България е била под вода, а регионът - дъно на воден басейн. На същото място сушата е била разрушена заради доста мощна ерозия. Предполага се, че по време на мезозойската епоха там са живели динозаври. Данни за тях се появяват в научни публикации едвам през 2010 година Първият разказан фосил е с дължина под 10 см и съставлява бедрена кост. Той е част от сбирка от 1985 година и е открит в пещерата „ Лабиринта “ в региона към Враца. Първоначално сбирката не е разпозната като динозавърска, което е разбираемо поради съществуването на седиментни скали, които били във вода. Предполага се, че костите са отнесени във водата или трупът се е озовал по някакъв метод във водния басейн. Кости на гръбначни и безгръбначни като мозазавър и акула са открити и разказани в друга публикация през 2006 година Към безгръбначните спада и цефалоподът, който е от същото семейство на днешните октоподи и сепии.

Първият открит родственик на динозавъра в България е орнитомимозавър. Той е разказан въз основата на една кост, открита на 200 метра в пещерата „ Лабиринта “. Това е дало съображение да се създадат заключения, че дължината им е варирала от 1 до няколко метра, а животните били всеядни. В същата пещера са открити кости и от различен братовчед на динозавъра - хадрозавър.

Първоначално фосилите в пещерата са били единствено на морски животни. Намерени са сред 1981 и 1985 година, само че са разказани от учени едвам през 2006-а. Находките били от мозазавър (морски гущер), зъб от акула и амонит (мекотело). Най-големият амонит в България е открит към Шумен и е с диаметър 1.44 м. Той е експониран в Националния природонаучен музей в София, до момента в който този, открит в Лабиринта, е едвам 2 см. По време на мезозойската епоха, когато е бил разцветът на динозаврите, амонитите са били хищниците в морета.

От камъни и вкаменелости доктор Майкъл Санди бил впечатлен от дребен. Интересът му обаче е към гръбначните вкаменелости от мезозойската епоха. Научната му активност е фокусирана върху брахиоподите, както и върху черупковите фосили, живели през юра - втория интервал на мезозойската епоха. Ученият изясни, че особено брахиоподите му служат да изследва какви са били дистанциите сред обособените континенти.

Работата на палеонтолога е в колаборация с негов сътрудник, който учи геохимията на черупката, която „ подсказва “ каква е била преди милиони години температурата на водата.

В момента научните проучвания на Майкъл Санди са ориентирани към проучване на изискванията за формиране на нефт по света - в Румъния, както и в американските щати Аляска и Орегон. Смята да изследва също имало ли е сходни условия за формиране на петролни находища и в България, в частност във Варна. Откритите все още вкаменелости давали знак, че там може да има нефт на огромна морска дълбочина. В тази връзка американци са разгласили хипотетични научни разработки за рандеман на петрол в морската ни столица. Проучването е осъществено с присъединяване на български специалисти с подводница още през 70-те години на ХХ век.

Проф. Санди разяснява, че като цяло в Световния океан са открити регионите, където не е прониквала светлина. И тук идва въпросът по какъв начин тези вкаменелости са живели, без да правят фотосинтеза? Изследванията демонстрират, че брахиоподите, които палеонтологът учи, са съществували при тези условия дружно с други организми. Влизайки с подводниците във водата, се разбирало, че под морето е имало елементи, където изригва топла вода, т.е. там е имало вулканична активност. Близо до топлите води имало и студени, както и следи от варовикови скали, които също давали знак за съществуване на нефт.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР