Проф. д-р Иван Дечев е завършил медицина във ВМИ -

...
Проф. д-р Иван Дечев е завършил медицина във ВМИ -
Коментари Харесай

Проф. д-р Иван Дечев: Ракът на простатата протича коварно

Проф. доктор Иван Дечев е приключил медицина във ВМИ - Пловдив. Има добити специалности по урология и онкология и тапия по публично здраве и здравен мениджмънт. Хабилитира се за доцент през 2008 година и за професор през 2013 година От 1980 година работи като уролог и от 2010 година е шеф на Клиниката по урология в УМБАЛ " Св. Георги ". От 2015 година е началник на Катедра по урология и обща медицина при Медицински факултет и шеф на Департамент по езиково и профилирано образование (ДЕСО) при Медицински университет - Пловдив. Активно работи в областта на онкоурологията и клиничната андрология, като главните му научни разработки са в тази област. Има към 300 научни известия и изявления. Участвал е в написването на 2 учебника и 6 образователни управления. Внедрил е в клиничната процедура няколко нови диагностични и лечебни способи. Специализирал е в Германия и Австрия.

-Проф. Дечев, правилно ли е, че всеки мъж, в случай че живее задоволително дълго, в някакъв миг ще се разболее от хиперплазия на простатата?

-Да, това е тъкмо по този начин. Както доброкачествената простатна хиперплазия, по този начин и простатният карцином са възрастово обусловени. Тоест, с възрастта нараства и тяхната периодичност. Всеки мъж го грози заплаха от клинично изявена доброкачествена простатна хиперплазия и по-неблагоприятната обстановка - от развиване на простатен карцином. Но това, което би трябвало добре да се знае, е, че хиперплазията и ракът водят своето начало от разнообразни елементи на простатната жлеза. Тоест, доброкачествената простатна хиперплазия в никакъв случай не се трансформира в простатен карцином. Но в една простатна жлеза може да има взаимно битие и на двете болести.

-Увеличават ли се случаите на простатен карцином?

- Да, за жалост има увеличение на болните, които постъпват при нас с простатен карцином. Вероятно това е резултат на усъвършенстваната диагностика посредством простатоспецифичния антиген (PSA). Не на последно място, здравната култура, която се води по медиите, кара мъжете и при най-малки недоволства да се обръщат към доктор. За благополучие, в по-голяма част от случаите пациентите са с начален етап на болестта, а това е късмет за изцеление.

Също по този начин в последните години се следи подмладяване на карциномите. Това е особено освен за простатния, само че за всички карциноми. Ето за какво през 2012 година в състава на Национален експертен ръб изработихме управление за клинично държание при простатен карцином. И консенсусно се обединихме към правилото, че при мъже, при които има фамилна обремененост от простатен карцином - боледуват татко, братя, роднини от първа линия, е належащо скринингът да стартира от 40-годишна възраст. При останалите - след 45 години.

-Това ли съветвате мъжете - да вършат постоянно профилактични прегледи?

-Смятам, че профилактичните прегледи са нещо доста значимо. Защото както всички карциноми, по този начин и ракът на простатата може да протича подло, без признаци. И когато се появят първите признаци, да се окаже, че е прекомерно напреднал. Рационален метод е при най-малките уринарни или полови разстройства мъжете да потърсят консултация с уролог.

Ако нямат недоволства, би трябвало строго да съблюдават тази граница - при мъже с фамилна обремененост за простатен карцином скриниг след 40 години. При мъже без фамилна обремененост - след 45 години. Има национална стратегия за ранно разкриване на простатния карцином, като общопрактикуващите лекари могат да издават направление за гратис проучване на простатоспецифичния антиген един път на две години. За разлика от другите карциноми, да вземем за пример на гърдата, няма национални стратегии, които да правят наложителни профилактични прегледи на мъжете. Разчита се на информираността на пациентите и настойчивостта на общопрактикуващите лекари. Смятам, че нашите общопрактикуващи лекари са добре осведомени във връзка с ранното разкриване на простатния карцином.

-Какво е мнението ви за широкорекламираните хранителни добавки и препарати за простатата?

-Тези добавки имат значение при доброкачествената простатна хиперплазия. Пак споделям, че когато стартират разстройствата в уринирането, наложително би трябвало да се направи консултация с уролог, с цел да се изключи простатен карцином. Иначе самолечението може да се окаже пагубно. Препаратите на билкова основа са безвредни. Те имат някакво значение за облекчение на уринарните признаци, само че това облекчение може да бъде краткотрайно. Интелигентният метод е консултацията с уролог, който да посочи тежестта на признаците и да се назначи уместно лекуване.

-Клиниката по урология в УМБАЛ „ Свети Георги ” притегля пациенти от цялата страна.

-Ние имаме дългогодишни обичаи, възходяща и градивна история. Миналата година отбелязахме 50 години от основаване на независима Клиника по урология към Университетската болница „ Свети Георги ” и 25 години на Катедрата по урология и обща медицина към Медицински университет - Пловдив. Катедрата по урология е позната. Тя е с доста висок имидж освен в Южна България, само че и на национално равнище. 18 лекари доста безрезервно работят. Клиниката е привлекателен център за пациенти от цяла България заради професионализма на лекарите и всеотдайността в работата на сестрите и останалия личен състав. Останах доста прелестно сюрпризиран, когато един от нашите пациенти направи дребна брошура за клиниката, озаглавена „ Една елитна клиника през погледа на един пациент ”. Това е доста благо, доста прелестно. Едно несъмнено доказателство за добре вършената работа.

-Разкажете някой забавен случай от вашата процедура.

-Има доста трагични случаи. Ние сме задоволени от положения труд, когато пациентът си отиде жив и здрав. В ежедневната си хирургична процедура аз се занимавам с тази тежка патология ракът на половия член. Част от пациентите са в млада възраст, интересува ги и куполативната функционалност. Така че тази част от хирургията при лекуване на рака на половия член, и то частичната ампутация на члена, е огромно предизвикателство за приемане на добър козметичен резултат и добър функционален резултат. Има доста пациенти, които след частична ампутация на половия член съхраняват съвсем естествена еректилна функционалност. В тази част на хирургията се усещам доста спокоен. Аз съм прочут като име в народен мащаб по повод хирургичното лекуване на рака на половия член и в клиниката идват пациенти от цяла България. Клиниката по урология към УМБАЛ „ Свети Георги ” умерено може да се назова център за хирургия на рака на половия член. Това го споделям с горделивост, тъй като е резултат от дълготраен хирургически труд и доста съществено четене.

-Кои са най-сериозните ви проблеми в работата?

-Много одобрявам административната работа, правя я с огромно предпочитание и задоволство. Смятам, че имам гений и в тази тенденция. Всеобщ е казусът с неналичието на медицински сестри. Това е доста сериозен проблем, който ще се задълбочава непрестанно. Това ненапълно води до известни усложнения в работата, до предприемане на рискови ограничения за покриване на сестринския график. До момента ние съумяваме да се оправим. Много се веселя, че Клиниката по урология е и база за практическо образование на медицинските сестри от Медицинския лицей. И когато те дойдат, ние се стараем да покажем привлекателността на нашата работа, положителния колектив, прелестната атмосфера. Така че някои от тях сами да пожелаят да дойдат и да останат на работа след завършването си.

За да притеглим медицинските сестри, от една страна е положителното възнаграждение, въпреки това значение има и организацията на лечебния развой, атмосферата в колектива. Човек би трябвало да идва с готовност на работа и да си потегля задоволен след края на работния ден. Като шеф на клиниката се старая да има добра атмосфера.

Има огромен напор от млади лекари, които желаят да работят при нас. Без да проявявам скромност, считам, че това е и моя заслуга. Те ме познават като преподавател по урология. Това е една доста добра оценка за мен, която ме кара все по-добре и по-добре да си правя преподавателската работа. Миналата година на юбилея споделих, че образованието на студентите е най-романтичната част на нашата работа. Но в този момент бих добавил: и най-отговорната.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР