Проф. д-р Искра Баева е българска историчка в Историческия факултет

...
Проф. д-р Искра Баева е българска историчка в Историческия факултет
Коментари Харесай

Проф. Искра Баева пред Dir.bg: Румен Радев ще спечели, проф. Герджиков не е награждавал Борисов

Проф. доктор Искра Баева е българска историчка в Историческия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски " и учител по модерна история. Автор на доста научни писания, книги, учебници. Тя е член на Българското историческо сдружение, Българо-американската научна асоциация (BASA), Дружество за българо-чешко и словашко другарство, Тракийски теоретичен институт, Дружество на Организация на обединените нации за България. Още преди преподавателската й кариера да се разгърне е била стипендиант на ЮНЕСКО, има специализации във Варшавския университет, приключила е и Програма за проучване на Студената война на «Удроу Уилсън» Център, Вашингтон. Интересите и работата й са съсредоточени в региона на актуалната международна история, историята на Източна Европа, етническите малцинства в Централна и Източна Европа и доста други.

Проф. Баева е член на Инициативния комитет на президента Румен Радев и е уверена, че той ще има и своя втори мандат. В същото време е и сътрудник на другия главен негов конкурент проф. Анастас Герджиков. Искра Баева е уверена, че двамата биха провели една културна предизборна акция, сами по себе си като персони с кариери в сфери, които изискват високи интелектуални умения. Дали такова обаче би било държанието на партиите зад тях и изключително на ГЕРБ, проф. Баева изрази подозрение. Вижте още какво сподели пред Dir.bg историчката за ангажирането си с акцията на Румен Радев и за фейка по адрес на съперника му проф. Анастас Герджиков.

- Вие сте в Инициативния комитет на президента Румен Радев, кое ви стимулира да се съгласите и чия беше поканата?

- От непосредствен към него човек беше поканата. Аз незабавно се съгласих, нямах потребност да мисля повече, защото през последните години знаете какво става в България и доста се радвах още предходната година, че най-сетне се откри човек, който да излезе и с името си, с думите си, с биографията си, срещу това, което става в България и срещу ръководството на мафията, на простащината, един човек, който приказва умерено, хубаво, на книжовен български език.

Защото в действителност - омръзна ми от простащината. А Илияна Йотова като вицепрезидент я познавам отпреди това, тъй че нямах никакви подозрения, че ще поддържа тази кандидатпрезидентска двойка, която е и актуалният президент и вицепрезидент.

- В този предприемчив комитет са събрани персони от левия набор, от десния, от центъра, създатели, които не са обвързани с политика - какво е общото сред всички вас?

- Общото е, че всички считаме, че Румен Радев свърши добре работата си в първия мандат като президент и желаем да забележим още един президентски мандат - мандат, който да стабилизира България и да я извади от това непрестижно място на страна в опашката на Европа по всички линии.

- За Вас кое е най-голямото достижение от този му мандат?

- Най-голямото му достижение е опълчването му на мутрите и на този модел, при който се управляваше България.

- Различни трактовки чухме за " вдигнатия пестник " от президента тогава. Вие по какъв начин го тълкувате?

- Аз съм историчка и го пояснявам като " Няма да преминат! " - No pasaran! Така го пояснявам - че ще спрем този поход на мафията към сърцето на България.

- Вече стана ясно, че ваш сътрудник от университета и освен сътрудник, само че и ректор, ще бъде повдигнат от Инициативен комитет, само че за него поддръжката си ще дадат от ГЕРБ/СДС. Как оценявате тази кандидатура, изненада ли Ви?

- Да, изненада ме, само че и ми се видя доста необичайно от ГЕРБ да разгласят кандидатура, за която занапред ще се основава предприемчив комитет, което значи, че той в действителност е номиниран и е кандидатура на ГЕРБ. Информацията пристигна от ГЕРБ, което за мен значи, че той е бил номиниран от ГЕРБ. Защото, в случай че беше иначе, трябваше да излезе предприемчив комитет, а предприемчив комитет продължава да няма. Първо, ГЕРБ са го избрали, след това той се е съгласил, след което занапред ще се прави предприемчив комитет. Но това са официални неща.

Да, изненада ме тази кандидатура, тъй като до момента настоящ ректор на университета не се беше кандидатирал за президент. Бяха се кандидатирали някогашни ректори. Разбира се, той от дълго време е обвързван с ръководството на ГЕРБ, тъй че от позиция на избора, че ще върви дружно с ГЕРБ, това не е изненада за мен. Това обаче значи, че счита, че университетът не му е главната задача. Но всеки прави самичък своя избор.

- Вие, макар че сте в комитета на Румен Радев, сте и част от колектива, който управлява другият претендент - ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Пред вас още не е изявил какво ще прави, ще излиза ли в неплатен отпуск - през днешния ден беше откриването на образователната година в Софийския университет " Св. Климент Охридски "?

- Не е оповестил още, само че допускам, че ще съблюдава закона. Аз бях на откриването на нашия факултет, имаше оповестяване на " лекар хонорис идея ", той присъстваше, той водеше процедурата. Разбира се, той има право преди да влезе в президентската акция да извършва своите функционалности. Не е оповестил още, само че допускам, че ще съблюдава закона.

- Още от първите часове обаче стартира един хейт в обществената мрежа, в това число и с разпространението на фалшив - негово сякаш похвално слово по адрес на някогашния министър председател Бойко Борисов по време на почитане с купата " лекар хонорис идея " на СУ.

- Да, оспорих това. Оспорих го още първия път, като видях, споделих, че това не е правилно, че такова нещо няма, че Бойко Борисов не е бил обявяван за " лекар хонорис идея ". Даже показах учудване на какви науки би могъл да бъде " лекар хонорис идея ". За страдание, това е действителността, в която живеем - обществени мрежи, в които всичко може да се написа. Не утвърждавам този вид държание. Опонентите би трябвало да се борят с хрумвания, а не да бъдат атакувани с подправени обвинявания. За страдание, същото го виждаме във връзка с всички други, в това число и на президента Румен Радев.

- Направи ми усещане какъв брой хора - образовани, интелигентни, мои другари също по този начин, започнаха незабавно да го споделят. Приемаме тези фейкове за чиста монета някак незабавно.

- Да, да, това са раковите формирания на актуалния живот - че хората се ненавиждат и в омразата си са подготвени да употребяват всякакво средство против съперника. Аз съм сигурна, че една немалка част от тези, които го споделят и му се радват, не може да не осъзнават, че това не е било по този начин, тъй като щяха да го пропагандират, в случай че беше по този начин. Просто живеем в подобен свят и мисля, че не от през днешния ден, а от няколко години, се върнахме във времето на това опълчване, което помня от началото на 90-те година - на това " кой не скача - е червен ".

И за разлика от тезата на ГЕРБ, че това е станало с избирането на Радев и с държанието на Радев - не, това беше държанието на ГЕРБ. На това ръководство, което възприемаше всеки, който не е склонен с тях, като съперник, и го нападнаха по всевъзможен начин.

- Понеже заговорихме за омразата, която ни заобикаля и която ние самите генерираме, каква акция да чакаме сред две мощни персони - всеки специалист в своята област, с биография и кариера? Дали още веднъж партиите зад всеки един ще радикализират личността?

- Аз съвсем нямам подозрение, че акцията сред двамата - уповавам се да има дебати, диалози сред двамата, ще бъдат на културно ниво, тъй като и двамата са културни хора. И двамата имат положителни кариери в разнообразни сфери, само че сфери, които изискват високи интелектуални умения. Какво ще вършат обаче партиите, които ги поддържат, ми е мъчно да преценява. И като знам маниера на партията, която ще поддържа проф. Анастас Герджиков, то имам подозрения, че акцията ще бъде културна и възпитана.

- Първата реакция на президента Радев за тази кандидатура беше, че Бойко Борисов се крие зад тогата на ректора, обидно ли е това за противника?

- Това е имитация не към Герджиков. Това е имитация към Бойко Борисов и е продължение на репликите от предходните дни, когато го прикани да излезе и да се кандидатира за президент. Тук проф. Герджиков изобщо не е упоменат.

- Прогнозата Ви за развоя на президентския конфликт - от първи или от втори тур?

- Румен Радев ще завоюва. Предполагам, че ще е на втория тур.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР