Проф. д-р инж. Любен Тотев, ректор на Минно-геоложки университет и

...
Проф. д-р инж. Любен Тотев, ректор на Минно-геоложки университет и
Коментари Харесай

Трябва работеща добивна индустрия за да задържим младите хора

Проф. доктор инж. Любен Тотев, ректор на Минно-геоложки университет и зам.-председател на БМГК:

Празникът, който през днешния ден отбелязва цялата минна общественост, е добър мотив да повторим, че гръбнакът на българската стопанска система е добивната промишленост. А тя е една от дребното, които работят добре в страната. Макар че у част от обществото липсва задоволително схващане за потребността от развиване на добива и преработката в страната, всеки от нас всекидневно се употребява от достиженията на цивилизацията, а те са производни от суровините, които добиваме и преработваме.

Като ректор на единствения университет в страната, където се приготвят инженерни фрагменти за цялата добивна промишленост, мога да кажа, че Минно-геоложкият университет притегля непрекъснат поток от младежи, искащи да се образоват при нас. Те са най-вече от райони, в които се развива минна активност. Въпреки общата наклонност за понижаване на броя на студентите, което на национално равнище се усеща като дефицит на фрагменти на пазара на труда, университетът притегля студенти с високите шансове за доста добра професионална реализация. За да успеем да минимизираме наклонността на отлив, би трябвало да се положат целенасочени старания от страна на страната и бизнеса за привличане и задържане на младите в страната. Виждам какъв брой мощна е мотивацията на приключилите университета, когато идват да покачат знанията си в избрана област или просто тъй като знаят, че се търсят минни инженери в даден район.

Добивната промишленост ни е жива, развива се и с помощта на вложенията, които фирмите вършат, внедряват доста новости. Тъй като в настоятелството на университета има единствено хора, приключили университета и ръководещи съществени минни компании, нашите студенти имат опция да се срещнат с всички нововъведения, да организират стажовете си в практиката и да работят с най-съвременните програмен продукт и инсталация. Всичко това изискуем на партньорството си с бизнеса – развиваме го от години и резултатите са доста положителни – практици изнасят лекции пред студенти, посредством стажовете компаниите основават контакти с младежите и студентите си избират бъдещите работодатели. Радва ме и фактът, че университетът привлича от ден на ден девойки. С модернизацията в сектора има доста нови благоприятни условия.

Използвам мотива да благопожелавам празника на всички сътрудници и да пожелая здраве, безвредна работа и благоденствие.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР