Проф. д-р Георги Касчиев е атомен физик, бивш председател на

...
Проф. д-р Георги Касчиев е атомен физик, бивш председател на
Коментари Харесай

Стратегическо партньорство по български: Тихомълком договор с Русия

Проф. доктор Георги Касчиев е атомен физик, някогашен ръководител на Комитета за потребление на атомната сила за мирни цели, работил в Института за проучване на риска към Виенския университет, теоретичен началник за пуска на Пети блок на АЕЦ " Козлодуй ". Анализът му е препубликуван от " Фактор ". Заглавието е на " Дневник ".

На 16 ноември в София беше Кристофър Форд, почитан чиновник в Държавният департамент на Съединени американски щати. Той се среща с нашия министър председател, като част от подготовката за срешата му с президента Доналд Тръмп. След срещата господин Форд декларира, че Съединени американски щати могат да оказват помощ и за диверсификацията при доставките на нуклеарно гориво и по този метод да се разбие цялостния надзор на съветската нуклеарна промишленост.

След срещата с президента Тръмп на 25 ноември Бойко Борисов декларира, че от компанията Westinghouse може да се купува нуклеарно гориво, което звучи като действително желание. Става ясно, че е контрактувано у нас да дойде екип от американски специалисти, които дружно с българските експерти да проучат какви са опциите за задълбочаване на стратегическото партньорство в тази област. Включително да посетят АЕЦ " Козлодуй ", явно

за диалози по отношение на доставките на нуклеарно гориво. Този екип би трябвало да дойде на 10 декември.

Компанията Westinghouse доставя с нуклеарно гориво към една трета от реакторите в света. Освен " ТВЕЛ-Росатом " тя е единствената, която създава гориво за реакторите ВВЕР-1000. През 1994 год. Westinghouse е определена да доставя гориво за строящата се АЕЦ " Темелин " (два реактора ВВЕР-1000) в Чехия. През 2005 година компанията стартира да доставя гориво и за Южноукраинската АЕЦ в Украйна. Въпреки редицата модификации компанията не съумява да реши някои проблеми и от 2010 год. чешката АЕЦ минава на съветско гориво. Всъщност и с съветското гориво за АЕЦ " Козлодуй " през 1992-94 година има сходни проблеми с деформиране на касетите, които са решени. Очевидно и Westinghouse ги е решила, защото нейното гориво се употребява в шестте реактора на Запорожката АЕЦ и в един на Южноукраинската АЕЦ, който към този момент е напълно зареден с него. Останалите 8 реактора се зареждат с гориво от " ТВЕЛ-Росатом ". По този метод Украйна диверсифицира доставките на нуклеарно гориво, в сходство с европейските условия.

В интернет към момента има изявления, в които се отбелязва, че на 27 май 2011 година министър председателят Борисов се е срещнал с американска делегация, след което е декларирал пред депутатите, че

Westinghouse " ще доставя нуклеарно гориво за страната ни като опция за диверсифициране ".

Разбира се, през идващите години нищо не се трансформира.

Проблемът с съветския монопол в АЕЦ " Козлодуй " от дълго време безпокои нашите сътрудници в Европейския съюз. На 28.05.2014 година е призната " European energy security strategy ", която изисква диверсификация на енергийните доставки, в това число и на нуклеарно гориво, материали и други За осъществяване на условията в нея, в края на ноември 2015 година у нас е основана работна група, която е създала проект за дейности, включващ осъществяване на търг за доставка на нуклеарно гориво.

През февруари 2016 година екип от АЕЦ " Козлодуй " посещава завода Vasteras за произвеждане на нуклеарно гориво на Westinghouse в Швеция и се среща с процесите на произвеждане и методите за надзор на качеството. Договорът с " ТВЕЛ-Росатом " е до 2020 година и проектът включва още при започване на 2018 година да се стартират тръжни процедури. Той е изпратен на Агенцията по доставките към Евратом (ESA). Известно е, че в средата на 2016 година в писмо до АЕЦ " Козлодуй " ESA поддържа тези дейности и в същото време

показва безпокойствие от желанието да се внедри новия вид нуклеарно гориво ТВСА-12.

Изразено е мнение, че това би обезсмислило провеждането на търг. Касетите вид ТВСА-12 уран, съдържат повече уран, който е и с по-високо обогатяване. Това гориво разрешава еволюционен преход от 12 към 18 месечен цикъл на работа, до момента в който Westinghouse създава за ВВЕР-1000 единствено гориво за 12-месечна работа. Създаването на гориво за 18-месечна работа и неговото изпитване би лишило много години. Последващата връзка сред АЕЦ " Козлодуй " и ESA не е обществено налична.

Въпреки настояването на ESA, от края на 2016 година горивото ТВСА-12 последователно се внедрява на 6-ти блок на АЕЦ " Козлодуй ". През април т.г. " ТВЕЛ " (забележете – не АЕЦ " Козлодуй " или Министерство на енергетиката) афишира, че от 2020 година и в 5-ти блок ще се зарежда ТВСА-12. Въпреки това се смяташе, че има неофициална договореност то да се зарежда единствено в 6-ти блок, а за 5-ти да се организира търг и по този метод настояването за диверсификация най-малко отчасти да се извърши. Още повече, че през предходната година посредством социална поръчка (публикувана и в формалното издание на ЕС) АЕЦ " Козлодуй " разпорежда на Westinghouse да създаде технико-икономическа аргументация за лицензиране и внедряване на усъвършенствано гориво на 5 и 6 блок, което е изпълнено. На 28 февруари т.г. под заглавие " АЕЦ " Козлодуй " извършва европейските условия за диверсификация на доставките на нуклеарно гориво " от централата изясняват идващите стъпки на процеса на лизензиране. Съобщението приключва с увещание по какъв начин с присъединяване на разнообразни производители в процедурата за доставка на свежо нуклеарно гориво за 5 и 6 блок ще се реализира сходство с европейските условия. Считаше се, че една от главните цели на екипа американски специалисти ще е да подкрепи този развой.

Междувременно у нас се стартира акция против горивото на Westinghouse. То е оповестено за рисково, носещо големи опасности за българите. Говори се за " злокобен опит ", за заплаха от " взривяване на централата ", твърди се, че за неговото потребление трябвало да се желае утвърждение от Росатом и така нататък.
Вчера, 4 декември, от български и съветски Средства за масова информация стана известно, че още

на 30 ноември т.г. АЕЦ " Козлодуй " е подписала анекс с " ТВЕЛ - Росатом "

според който доставките на съветско нуклеарно гориво се удължават до 2025 година включително Разбира се, без да е извършен търг, тъй като той щял да бъде непотребен. Без подозрение договарянията и подготовката на анекса е почнала месеци преди този момент. Изключено е това да е станало единствено по самодейност на централата и без знанието и утвърждението на министър Петкова и премиера Борисов. Според управлението на АЕЦ " Козлодуй " удължаването на контракта е в съгласие с ESA. Предстои да се обясни дали това е правилно.

И по този начин, до момента в който тече подготовката и се организира историческата среща Борисов – Тръмп, от наша страна уверено се упорства за задълбочаване на стратегическото партньорство и подсилване на енергийната сигурност посредством нашарване на доставките на природен газ и нуклеарно гориво. Изричат се купища верни и добре признати приказки.

Същевременно тихомълком се приготвя и се подписва контракт с Русия, който изцяло обезсмисля оповестената договореност за диверсификация на доставките на нуклеарно гориво. Очевидно това е характерен български метод за подсилване на стратегическото партньорство със Съединени американски щати, който отразява разбирането на ръководещите за лоялно и правилно отношение към нашите съдружници и сътрудници.

Кънграчулейшънс, господа! Добре пристигнали в българската действителност!
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР