Проф. д-р Божидар Попов е учен и преподавател с дългогодишен

...
Проф. д-р Божидар Попов е учен и преподавател с дългогодишен
Коментари Харесай

Тонизиращи напитки като междинна закуска

Проф. доктор Божидар Попов е академик и учител с дълготраен професионален опит като експерт по хранене и диететика. Дипломира се като доктор във Висшия медицински институт, София. Работи като теоретичен помощник към Института по хранене към Българска академия на науките (впоследствие включен в структурата на Медицинска академия - София).

Специализирал е в Санкт-Петербург и Москва, където овладява модерни способи за проучване на храносмилането. В тази област пази кандидатска и докторска дисертация, като открива и изследва за пръв път така наречен „ интерцелуларно храносмилане ”. Председател е на Българското сдружение по хранене и диететика. Има над 200 научни изявления и издадени няколко сборници и учебници под негова редакция. Участвал е като преподавател в доста научни конгреси по хранене у нас, в Европа, Северна Америка, Азия и Африка.

Книгата му „ Митове и истината за храните, храненето и диетите ” дава най-точните и справедливи данни по най-важните посоки от науката за хранене.

Ето и някои от препоръките на проф. Попов за това по какъв начин да похапваме здравословно.

За диетолозите и нутриционистите всички храни, които се одобряват отвън главните хранения, включително напитките, се преглеждат като междинно хранене.

Тонизиращите питиета са тези питиета, които съдържат субстанции, тонизиращи централната нервна система и сърдечносъдовата система. В известна степен те подтикват секреторната и моторната функционалност на храносмилателната система. Към тях се отнасят кафето, чаят и тонизиращите безалкохолни питиета.

1. Кафе

Кафето е най-разпространената ободрителна напитка. Основни съставки, които обуславят свойствата на кафето са кофеинът (0,6 – 2,4%) и хлорогеновата киселина (до 7%). Хлорогеновата киселина обуславя горчивия усет на кафето. Тонизиращите резултати на кафето се дължат главно на кофеина и хлорогеновата киселина. Умерената консумация на кафе за здравия човек е без щета за организма. Като умерена консумация се одобряват до 3 чаши кафе дневно.

2. Чай

Представлява особено обработени листа на чаено растение. Върху качеството му въздействат съединенията, които елементарно се екстрахират от сухия чай – танин, кофеин, етерични масла и някои витамини – C, P, B1, B2.

Танините са дъбилни субстанции, които дефинират вкусовите свойства на чая – междинното им наличие е 8 – 15%.

При чая ободряващите резултати се дължат на кофеина и на екстактивните субстанции, съдържащи се в него. Към тях се отнасят танините, на които се дължи тръпчивия усет на чая и катехините, укрепващи съдовата стена.

Препоръчва се 2-3 пъти дневно да се одобряват тонизиращи питиета като кафе и чай, защото те ще ободрят организма, леко подсладени ще го заредят със мощ. Подходящо е да изпием чаша кафе като междинно похапване сред утринната закуска и обяда, както и в следобедните часове. Освен тонизиращия резултат на кафето, то също по този начин подкрепя умствената активност.

3. Безалкохолни питиета

Към тонизиращите питиета се отнасят също безалкохолните питиета. Най-широка приложимост има колата, получила названието си от орехчетата на колата, съдържащи редица субстанции с тонизиращи свойства. Тонизиращият им резултат е потвърден, само че значителен техен минус е високото наличие на захар. Често се задава въпросът дали газираните безалкохолни питиета, в които е включен подсладителя аспартам, са безвредни.

Аспартамът е утвърден за вложение в храни и питиета допълнително от 100 страни и се употребява допълнително от 6 000 продукта по света. През 2011 година Европейската организация по сигурност на храните излезе с публично мнение, че аспартамът е безвреден за консумация. Въпреки това предлагам приема на чай и кафе като тонизиращи питиета.

4. Потребности от течности и вода...

Потребностите от течности за организма се равняват на 2 литра на ден за дамите и 2,5 литра за мъжете. Водата дружно с кислорода и храната са главните фактори за живота, заради което е належащо да се доставя в оптимални количества всекидневно. Част от водните запаси се доставят и от питателните артикули, някои от които като плодовете, зеленчуците и млякото са с високо водно наличие. Организмът си доставя и към половин литър вода при метаболитното разграждане на въглехидратите и мазнините, при което се отделя въглероден двуокис и вода.

Минерална вода може да се пие всеки ден, в случай че е ниско минерализирана. Някои от минералните води са с високо наличие на минерални субстанции и тяхната ежедневна консумация не се предлага. Нискоминерализираните води имат и предимство през чешмяната вода, тъй като имат непрекъснат състав, добър надзор за качество и сигурност и улеснение за изразходване.

Човек губи вода непрестанно посредством урина, изпражнения, кожа и издишания въздух. Водните загуби при възрастен човек са към 2,5 литра на ден. Загубите от вода се усилват при висока температура и нараснала физическа интензивност. Дехидратацията (обезводняването) вследствие незадоволителния банкет на течности понижава умствената и физическата продуктивност, нарушава вниманието, води до отмалялост и главоболие, покачва риска от камъни в бъбреците и запек.

Жаждата е симптом, че към този момент е настъпило обезводняване, заради което поучавам течностите да се одобряват преди възникването й. Най-добре е течностите да се употребяват с умерена температура, като се заобикалят мощно изстудените и горещи питиета. /puls.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР