Проф. д-р Анастас Баталов е професор по ревматология. Той е

...
Проф. д-р Анастас Баталов е професор по ревматология. Той е
Коментари Харесай

Ревматологът проф. Баталов: По нов метод визуализираме меките тъкани на ставата

Проф. доктор Анастас Баталов е професор по ревматология. Той е един от основателите и ръководител на Българската асоциация по мускулно-скелетен ултразвук (БАМСУ). Нейната цел е да разпространява и разшири използването на ставната ехография в България. Автор на над 170 публикации на български и британски език и представен над 100 пъти в български и интернационалните списания. През 1994 година за пръв път в България вкарва ставната ехография като нова методика в ревматологията. Има предпазена докторска дисертация на тематика: Ултразвуково проучване на ставите. Ръководител Клиника по ревматология към УМБАЛ " Каспела ", началник на Катедра в МУ-Пловдив. Главен откривател в над 100 интернационалните плана за лекуване на ревматоиден артрит, псориатичен артрит, анкилозиращ спондилит, остеопороза, артроз на болест, подагра. Лектор на EULAR (Европейска ревматологична асоциация).

- Проф. Баталов, за шеста поредна година организирахте в Пловдив интернационално научно събитие, отдадено на ставната ехография. Разширява ли се потреблението на този способ в практиката на ревматолозите?

- Да, това беше извънредно огромно интернационално събитие с представители от 15 европейски страни, проведено от МУ Пловдив, Университетска болница " Каспела " и БАМСУ. Мускулно-скелетната ехография е най-съвременното нагледно проучване в региона на ревматологията, което превъзхожда всички други проучвания, постанова се в ежедневната ревматологична процедура както в Европа, по този начин и в България. Наша задача е да обучим повече експерти, защото методът е с доста висока диагностична стойност, на ниска цена е, бързо се прави, може да се извърши от самия ревматолог, не са нужни спомагателни образни отделения със рентгенови експерти, лаборанти, скъпа инсталация, няма рентгеново облъчване. Това беше и задачата на курса - образование на ревматолози, защото ние сме един от европейските центрове за образование по мускулно-скелетен ултразвук.

- Какво е новото и особеното в този способ?

- Предимството на този способ е, че може да пресъздава меките тъкани на ставата, откъдето започват възпалителните болести (артритите). Поради тази причина е желано средство за ранна диагностика на новооткрити ставни болести. За съпоставяне, ще отбележа, че рентгенографията или елементарната рентгенова фотография дава информация за късните костни промени, т.е. тези, които са настъпили вторично, откакто болестният развой е почнал да напредва от синовията към костите. Затова при осъществяване единствено на рентген диагнозата може да се забави.

- Прилага ли се необятно този способ в България и осведомени ли са експертите с него?

- Имаме доста подготвени ревматолози, които са минали разнообразни равнища от нашата подготовка. И тези, които разполагат с ултразвукови апарати (такива има както в множеството медицински центрове, по този начин и в болниците), към този момент ползват тази методика. Освен че е в изгода за по-бързото диагностициране на ревматологичните болести, тя разрешава мониториране - следене хода на болестта. В момента се водят договаряния със Здравната каса за възнаграждение на това проучване в извънболничната помощ. В болнични условия то е гратис за пациента, там където лечебните заведения разполагат с сходна инсталация, то се поема от цената на клиничната пътека.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР