Проф.д.н. Любомир Халачев, водач на листата на АБВ във Велико

...
Проф.д.н. Любомир Халачев, водач на листата на АБВ във Велико
Коментари Харесай

Проф. д.н. Любомир Халачев пред Труд: Маргинализирането на законите храни корупцията

Проф.д.н. Любомир Халачев, лидер на листата на АБВ във Велико Търново, пред Труд

- Оказа ли се коронавирусът сериозен лакмус за връзките сред хората, проф. Халачев?

-Хората по света не са идентични. В един град, в една страна са по-съпричастни, а в друга - по-индиферентни. Зависи от възпитанието. Много постоянно, когато приказвам за обучение, споделям, че ние би трябвало да възпитаваме децата от дребни в морал. В разбирането за това кое е положително и кое е неприятно. Знанието на тези две понятия дефинира пътя на индивида през целия му живот. В една развита страна като Сингапур образованието е сложено не като приоритет, а е качено на фундамент. Там ученикът не може да приключи финален клас на гимназията, в случай че не постави изпит и по щедрост. Цяла година учениците поставят грижи в лечебни заведения, за възрастни хора, за заболели деца и по този метод се приучават към съпричастност. Едно време се учехме на доброта първо от приказките. Днес децата избират да играят на компютърни игри, които не им носят морални знания.

Велико Търново е смачкано от неналичието на индустриална мощ

-През 80-те години беше доста нашумяла книгата на Георги Данаилов " Убийството на Моцарт ". Защо не спряхме след 1989 година тези " убийства " в българското обучение на гениите, на креативната мисъл?

-Българската политика през 90-те години беше " политика на ликвидацията ". Правилото беше: " Ликвидирайте всичко, което е направено през тези 45 години - дух, морал, обучение, пътища, земеделие, фабрики, просвета.. ". Създаде се всеобща неуравновесеност за заличаване и фетиш към експанзията. Като резултат видяхме в телевизионни вести по какъв начин деца излизаха и споделяха " Аз желая да стана мутра, тъй като мутрите имат хубави коли, пари и дами ".

-Кои са най-опасните признаци в българското общество?

-Тоталното маргинализиране на законите. То води до основаване на паралелната страна. Човекът живее в общества които се управляват не от инстинкти, а от закони. Човешкият закон не е като физическия. Ако пренебрегнеш физическия закон, нещо те удря по главата и разбираш, че по този начин не може. А човешкият закон можеш да го пренебрегнеш и да живееш добре, за сметка на други хора. Маргинализирането на законите води до най-тежката язва в обществото - корупцията. Корупцията удря като 220 волта ток обществото и го поваля на място. То не може да живее обикновено. Някои хора не осъзнават какво зло е корупцията. Ниската корупция, както е да вземем за пример във Финландия или Дания, е най-голямата инвестиция, която хората могат да създадат в своята страна. Не може да решиш нито един значим проблем, в случай че има тежка корупция.

-Водач сте на листата на АБВ за Велико Търново, по какъв начин намирате града през днешния ден? За какво приказват хората там при срещите ви?

-Велико Търново е знаков град за България. Един от градовете, в който животът би трябвало сега да кипи с академична атмосфера. Вместо това хората споделят, че заплатите им са най-малко с 20 % по-ниски от доста градове в страната. Великотърновският университет е вторият след СУ, в който има над 15 000 студенти. Отделно има и боен университет, с съвременни цивилен специалности. За страдание през последните 20-30 години Велико Търново е безусловно смачкано от неналичието на индустриална мощ. Това е лицето на цяла Северна България. Липсата на отношение към тази част на страната е явна. От АБВ настояваме да се основава промишленост и стопанска система, носеща висока принадена стойност. Не единствено да вършим постелки за коли, само че да вършим мотори, а за какво не и коли. Държавата не би трябвало да раздава помощи като на потърпевши, а да сътвори условия за една съвременна индустриална зона във Велико Търново. Градът е център, към който има прелестна земеделска земя. Земеделието значи основаване на суровина, след нея - преработваща индустрия, след нея - хранително-вкусова индустрия, търговия... През последните 20-30 години по този начин сме занемарили нашето селско стопанство, че сега България създава едвам 160 000 тона месо, а за изхранването на цялата страна са нужни към 400 000 тона! Останалото го внасяме- не се знае от къде. Същото е ситуацията със зеленчуците, с плодовете. От АБВ бихме желали стопанската система да се децентрализира. Не може страната да се ръководи от едно място, от един град, от една партия и от един човек. Ако не дадем задоволително независимост, права и отговорности на районите, с цел да развиват своята стопанска система, постоянно ще има такива закъсали, на които да се дават пари като лепта.

-Запуснатост. С тази дума постоянно се дефинират много градове в България. На какво съгласно Вас се дължи тази атмосфера, в случай, че се строят нови здания, има съвременни пътища..

-Ако по това време, изключително при започване на април, отидете в Англия, ще видите по какъв начин хората са излезли пред къщите си и ремонтират, боядисват. Затова са богати! У нас нещо се ремонтира, когато се скапе и стартира да се разпада.Не може тунел Витиня да се ремонтира откакто стане случай и разбираме, че всеки миг ще се срути. Всяка благосъстоятелност би трябвало да се поддържа. Ние посредством своите общини и кметства узаконяваме запуснатост, нечистотия, немарливост и целият ни тип е подобен. В това отношение нашето общество има още доста да учи. Лошото е, че ръководещите не се разграничават по нищо – а те би трябвало да дават добър звук във всяко отношение.

-Кой е най-големият комплекс на българина и на нацията ни?

-Липсата на почитание към престижите. Огромен проблем е и неналичието на морални полезности. С лека ръка продължаваме да унищожаваме човешки качества като почтеност, правдивост, добрина. Ние сме по-скоро наследници на хаджи Генчо и дядо Любен, в сравнение с Левски, Ботев или Каравелов. Младите хора не би трябвало да считат, че като се трудиш избиваш остарели комплекси. Напротив – трудът е богатство, той би трябвало да носи задоволство, да развива креативност. И несъмнено – да носи веществен разцвет.

-Защо левите партии у нас станаха толкоз доста, а в това време даже една Българска социалистическа партия се разпада на крила и лобита? Има ли бъдеще лявата концепция в 21 век?

-Не единствено левите, десните партии също се роят и търсят еднаквост. Отдавам го на лидерски несъгласия. Очевидно към момента нямаме задоволително количество добре подготвени водачи във всяка сфера на публичния живот. Левите партии трябваше да са дружно на тези избори, само че може би поради персонални упоритости, управлението на Българска социалистическа партия не пожела да направи това обединяване. Въпреки всичко апелът ми освен към симпатизантите на АБВ, а към всички българи е: Важно е хората да излязат да гласоподават на 4 април. Дори имам предложение – който не гласоподава, след това да няма право да върви на митинги, в случай че не му харесва ръководството.

Нашият посетител: Проф.д.н. Любомир Халачев приключва ВГИК в Москва през 1972 година Един от създателите на Асоциацията на филмовите продуценти. Специализирал е в Полша, Италия, Франция и Дания. Бил е гост-преподавател в Сингапур. Декан на Факултет екранни изкуства на НАТФИЗ (2005 – 2011) и Ректор (2011–2015). В момента преподава в магистърската стратегия „ Мениджмънт в екранните изкуства “. Водач на листата на АБВ във Велико Търново.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР