Проф. Бучковски е лидер на СДСМ през 2004 г. и

...
Проф. Бучковски е лидер на СДСМ през 2004 г. и
Коментари Харесай

Професор Бучковски: Оптимист съм за отношенията ни

Проф. Бучковски е водач на СДСМ през 2004 година и министър председател на Македония до 2006 година. Той е правист, лекар по римско и модерно заложно право. Бил е помощник в Собранието на Македония, член на Държавната изборна комисия, ръководител на Градския съвет на Скопие, министър на защитата в държавното управление на Любчо Георгиевски и по-късно на СДСМ. От 2012 година не е член на СДСМ.

"Македония няма друга опция, с изключение на НАТО и Европейски Съюз "

- Макар и отвън СДСМ, Вие сте освен някогашен водач на тази партия, освен сте били министър председател на Македония, само че и като професор по римско право несъмнено имате мнение по отношение на позициите на актуалното управление на СДСМ и премиера Зоран Заев по отношение на използването на изискванията от Преспанското съглашение. Бихте ли ги споделили и за нашите читатели?
- СДСМ с водач Зоран Заев ще бъде любимец и на изключителните избори, без значение дали ще бъдат през декември или през април идната година дружно с изборите за президент. Заев сподели изключителна смелост като опозиционер, извади нескрито огромната спекулация с подслушването и изправи на крайници СДСМ като още веднъж мощна партия. Като министър председател за 18 месеца заслужава положителни оценки за своята активност. Договорът с България и Преспанският с Гърция го сложиха в позицията на един от най-изтъкнатите водачи в нашия район.
- Съгласен ли сте с мнението на Петър Богоески, че ръководещите в Скопие са били наивни и неподготвени, когато са водили договарянията с Гърция за реализиране на съглашение, което ще отвори път за участие в НАТО и Европейски Съюз? Наистина ли единствено "македонски дебелоглав " е бил в основата на държанието им при дебатите с Атина?
- Македония не беше нито наивна, нито неподготвена при договарянията с Гърция. Нашият основен договарящ, министър Никола Димитров, е човек, който живее с тези договаряния към този момент 15 години. Той беше наш представител в договарянията от 2002-а до 2008 година и познава всички вероятни разновидности. Ние постигнахме добър контракт, който подсигурява нашия идентитет и отваря вратите на НАТО и Европейски Съюз. Да, договорът можеше да бъде по-добър преди 10 години, само че Груевски и ВМРО-ДПМНЕ с тяхната антиквизация (пропаганда на "античните корени " на македонското население - бел.ред.) сложиха в неизгодно състояние нашите преговорни позиции.
- Мислите ли, че основаните комисии от историци ще реализиран в къс интервал от време търсения баланс в тълкуването на историческите събития и историческите персони, които се празнуват и в България, и в Македония? Или политиците и от двете страни единствено ще ги употребяват, с цел да реализиран политически цели?
- Аз съм оптимист за македонско-българските връзки. Не чакам взаимната комисия от историци да направи знамение и бързо да балансира историческите предубеждения и да отстрани всички заблуди, само че имам вяра, че работите ще се движат единствено напред.
- В България се усилват последователите на тезата, че с Преспанския контракт Гърция е защитила свои национални ползи и е станала водеща във връзка с Македония. Мислите ли, че тези визии имат съображение?
- Преспанският контракт е несъразмерен. Ние, македонците, дадохме доста повече, само че и ще спечелим повече. Ще бъдем скоро в НАТО, ще стартираме договаряния за участие в Европейски Съюз през юни следващата година. Вижте, и в Гърция опозицията е срещу Преспанския контракт. Мицотакис и "Нова народна власт " атакуват Ципрас, че е бил благоразположен към нас и ни е признал езика и нацията. Дори министър Кодзиас подаде оставка. Не е елементарно и в Гърция.
- Как съгласно Вас ще се развият събитията в Македония и дали в действителност има политическа рецесия, която се трансформира в институционална? Какъв е позитивният излаз?
- Ще мине политическата рецесия. Македония няма друга опция, с изключение на НАТО и Европейски Съюз. Вярвам, че и ВМРО-ДПМНЕ ще разбере, че не може да бъде пленник на Балканите, а и Християн Мицковски няма да е новият Додик на Балканите.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР