Проф.Боян Биолчев е носителят на Возавота награда за 2018 година.

...
Проф.Боян Биолчев е носителят на Возавота награда за 2018 година.
Коментари Харесай

Проф. Боян Биолчев получи Вазовата награда за 2018 г.

Проф.Боян Биолчев е носителят на Возавота премия за 2018 година. Отличието му бе връчено на тържествена гала късно нощес, която бе и кулминационна точка на програмата, отдадена на 168-та годишнина от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

В словото си пред паметника на Вазов, на едноименния площад в Сопот, проф. Биолчев акцентира: "Фактът, че българската просвета значително се е породила в Подбалкана, в Сопот, е доста индикативен за мястото на този град в духовността на българина. Тук Вазов е построил своето слово, своята обич към България, които вгради в своето творчество. Това значи, че Сопот съставлява храм на културата. "

Наградата бе връчена на проф.Биолчев от зам.-министъра на културата Румен Димитров - дребен бронзов бюст на Иван Вазов, направен от скулптора Нина Канарова, съобщи Българска телеграфна агенция. Преди формалната гала, в Къща-музей "Иван Вазов ", лауреатът се срещна с жители на Сопот и засади дръвче в градината на носителите на Вазовата премия.

Наградата на името на Иван Вазов е учредена през 1970 година от община Сопот и Министерство на културата и се връчва годишно във връзка рождения му ден - 9 юли.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР