Проф. Борис Велчев ще ръководи Конституционния съд (КС) и през

...
Проф. Борис Велчев ще ръководи Конституционния съд (КС) и през
Коментари Харесай

Проф. Борис Велчев – Дискретният юрист

Проф. Борис Велчев ще управлява Конституционния съд (КС) и през идващите три години. Очаквано той бе определен единомислещо за повторно за ръководител на съда, чийто състав бе възобновен малко преди този момент. Церемонията по встъпване в служба на новите конституционни съдии – Надежда Джелепова, Павлина Панова, проф. Атанас Семов и Красимир Влахов, беше ръководена от ръководителя на Конституционен съд Велчев, несъмнено. А дни по-късно и “нови ”, и “стари ” преизбраха остарелия си ръководител за нов.

Борис Велчев е забележителна фигура измежду българските адвокати. Повечето от тях настояват, че е заслужил растежа в кариерата си с три неща – с общителното си отношение към сътрудници и студенти, с прословутата си поверителност и с професионалнатата си подготовка. Той е деликатен, правилен и извънредно предпазлив, споделят те. Други отсичат, че е отстъпчив, прекомерно е въздържан и методичен. Така или другояче, Велчев отстоява правилата си – дисктертно, общително и тактично – и умее да печели позиции.

Роден е на 26 април 1962 година в София. Баща му е посланик – Владимир Велчев, прочут основно като дълготраен дипломат на България във Англия и Съюз на съветските социалистически републики. Майка му е юристката Нина Велчева. Носи името на дядо си Борис Велчев – някогашен член на Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия.

През 1981 година Борис Велчев-внук приключва британската гимназия в София и взема решение да учи право. Записва в Юридическия факултет в Софийския университет “Св. Климент Охридски ” и през 1987 година го приключва с отличен триумф. Кариерата си стартира през 1988 година като юридически консултант в Министерския съвет. В същата година е хоноруван, а от 1990 година – постоянен помощник по наказателно право в Софийския университет. Студенти и преподаватели го обичат и почитат. През 2002 година е към този момент доцент, а от 2012 година – професор по наказателно право. Професионалната му кариера е поредна и целенасочена. Бил е член на Съвета по законодателството при Народното събрание, както и член и ръководител на Правния съвет на президента Георги Първанов, който го кани в екипа си малко откакто заема поста държавен глава.
През 2006 година Велчев е определен за основен прокурор, като единствен претендент, с 23 от 25 гласа на членовете на Висшия правосъден съвет. Наследява поста от Никола Филчев. Очакванията от него са огромни – да направи правораздаването неотменно, строго и заслужено. По това време Велчев е на 43-годишна възраст и е най-младият основен прокурор в историята на България. Но не е най-неопитен. Бил е член на Висшия правосъден съвет и на УС на Националния институт за правораздаване. Владее съветски и британски език – даже превежда от британски романите на Греъм Грийн. Във всеки случай държавното обвиняване по негово време не реализира кой знае какви триумфи.

В края на мандата си в прокуратурата Велчев е назначен за арбитър в Конституционния съд от квотата на президента Росен Плевнелиев. Това става през 2012 година Доста по-рано той е измежду първите адвокати в България, които се афишират тактично, само че изрично за рухването на имунитета на магистрати и депутати. Впрочем, съдиите от Конституционен съд също се употребяват с имунитет като народните представители и имат статута на ръководителя на Народното събрание. Това Велчев с нормалната си поверителност го премълчава в мненията си.

По време на първия мандат на Велчев като ръководител на Конституционен съд, той излезе с няколко основни решения, които станаха обект на разногласия и мнения. И в новия му мандат се чакат няколко значими произнасяния от конституционните съдии.

В края на юли тази година Конституционният съд разгласи Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение, станала известна като Истанбулската спогодба, за противоречаща на главния закон и я отхвърли. Решението бе подкрепено от ръководителя Борис Велчев и още 7 съдии, а за приемането на конвенцията бяха останалите четирима. Основното терзание на болшинството бе, че Истанбулската спогодба размива границите сред двата пола, което, съгласно тях, би затруднило битката против домашното принуждение. Пак през юли Конституционният съд отхвърли с болшинство от 10 на 2 гласа опцията жителите да оспорват цените на тока и газа, които се дефинират от енергийния регулатор (КЕВР). Делото бе формирано през март по искане на омбудсмана Мая Манолова. Тя нападна текст от Закона за енергетика, който за последно е бил променян от Народното събрание преди повече от шест години. Според Конституционен съд решенията на енергийния регулатор засягат директно единствено ползите на енергийните оператори.

В момента провесен на вниманието на конституционните съдии е (от края на септември) различен значим проблем – за измененията в Административно процесуалния кодекс (АПК). Конституционен съд бе сезиран съвсем по едно и също време по въпроса от президента Румен Радев, Българска социалистическа партия и омбудсмана Мая Манолова. Те сложиха въпроса на дневен ред поради заложеното в Административнопроцесуален кодекс внезапно увеличение на правосъдните такси при касационно обжалване на актовете на властта, както и против ограничението на публичността на правосъдните съвещания.

И това решение на Конституционния съд, управляван от Велчев, ще влезе евентуално в историята на правото.

Най-важният съд


Конституционният съд, управляван от Велчев се състои от 12 съдии. Една трета от тях се избират от Народното събрание, една трета се назначават от президента и една трета се избират от общо заседание на съдиите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Така избраните съдии избират между тях ръководител на съда с тригодишен мандат, който може да бъде избран отново. Съставът на съда се обновява през три години от всяка квота. През първия мандат, след приключване на третата и по-късно на шестата година съставът се обновява посредством чоп. При всяко възобновяване съда напущат 4 съдии и постъпват също толкоз новоизбрани и новоназначени. Съдиите във Върховен касационен съд са адвокати с високи професионални и нравствени качества, с минимум 15 година юридически стаж.

За него


Има изострен разум


Много ерудиран, с изострен юридически разум. Изключителен разсъдък и в това време човек с тънко възприятие за комизъм и самоирония – качества, които в това комбиниране, малко хора имат. За мен е привилегия, че съм измежду приятелите му.

Сотир Цацаров, основен прокурор


Не е послушко


„ Борис е извънредно непретенциозен. Така и живее, не обича да акцентира наличието си. Но не мислете, че е послушко. Той може да се опълчи, ще го направи аргументирано и в никакъв случай няма да стори нещо, в случай че не е уверен, че би трябвало да е по този начин. Решителен е и взема решение бързо, само че не преждевременно. Успява да провежда работата, в това число да се нагьрбва с огромен размер от нея. Като освен това умее да работи с хора, да ги стимулира. Доказал е, че е самостоятелен. Не слага политическите си пристрастия над професионализма “.

Пламен Киров, някогашен парламентарен арбитър


Тактичен и почтен


„ Борис Велчев е извънредно огромен експерт, а като човек е превъзходен, доста почтен и методичен. Отличен експерт. Спомням си, че се срещнах с него когато бях следовател в Националната следствена работа. През 2006 година ме заведоха на среща при него. Говорихме за американски план и тогава получих и покана да сепрехвърля към ВКП. Той ми сподели: Ще се веселя да работим дружно. Изключително правилен и деликатен човек. И това, че беше основен прокурор не значи, че се държи високомерно. Напротив – постоянно се е държал с хората човешки и по този начин си остана и до последно “.
 
Евгени Диков, член на Висш съдебен съвет


Студентите го харесват


„ Той е доста известна персона и в правната специалност, и в обществото. Аз го познавам най-малко от 1992 година, коато беше помощник в юридическия факулте.  Прекрасни са усещанията ми от него – доста добър и акуратен експерт, професор е в региона на наказателното право. Доказал е своя извънреден опит и разбирания в материята. Много ерудиран и добър събеседник. Борис Велчев е високо скъп – и студентите, и сътрудниците му го харесват. Смятам, че преди да бъде определен за втори мандат, той има и един неповторим професионален опит и път – и като основен прокурор, и като парламентарен арбитър, и като ръководител на Конституционен съд. Такива хора са благосъстоянието на правната специалност в България и се надявам дълго време да служат за образец и за ориентир “.

Данаил Кирилов, ръководител на правната комисия в Народното събрание
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР