Проф. Анастас Герджиков беше избран за ректор през 2015 г.

...
Проф. Анастас Герджиков беше избран за ректор през 2015 г.
Коментари Харесай

Проф. Анастас Герджиков се изправя пред важно Общо събрание на СУ "Св. Климент Охридски"

Проф. Анастас Герджиков беше определен за ректор през 2015 година със 190 гласа в Общото заседание, пред съперника му проф. Тони Спасов, който получи 162 гласа

© Юлия Лазарова Още по тематиката
За следващ път Сметната палата отхвърли да завери финансовия доклад на СУ
17 юли 2017
Как 4772 ЕГН-та потънaха в " Алма матер "

Две служителки на Софийския университет са смесвали работата си във висшето учебно заведение с партийна активност
15 апр 2016 За ректора на Софийския университет " Св. Климент Охридски " проф. Анастас Герджиков утрешното Общото заседание се обрисува с напрежение. Преди месец всички факултети получиха апел да се включат в подписка с искане за изключително съвещание на този орган, който действително има надзор върху ръководството на образователното заведение. Въпреки че в писмото нямаше апел за оставката на проф. Герджиков, упреците към него бяха мощно сериозни - за несправяне с финансите, за разпределяне, без ясни критерии, на спомагателни средства към заплатите на някои чиновници в администрацията, за неефективно ръководство на парцелите на университета.

Такова заседание по този начин и не беше свикано, само че в дневния ред на постоянното има и следните точки - промени в правилника за устройството и активността на СУ, годишен отчет с финансовите резултати, обзор и оценка на финансовата политика през последните 12 години и ограничения за стабилизиране на университета.

Събранието се организира тъкмо по средата на четиригодишния мандат на проф. Герджиков. Той обаче взе участие в ръководството на СУ по-дълго, тъй като в мандатите на проф. Иван Илчев беше зам.-ректор. Сега проф. Герджиков бере плодовете на тромавата администрация, неналичието на рационализация, задължения и други През юли 2017 година да вземем за пример Сметната палата отхвърли да завери финансовия доклад за 2016 година, тъй като " годишният финансов доклад не дава вярна и почтена визия за финансово положение и имущество на Софийския университет към 31 декември 2016 г ".

Само ден преди събранието, делегатите на Общото заседание получиха нов мейл, в който се напомня изказванието на проф. Герджиков при избирането му преди две години, че в средата на мандата ще изиска избор на доверие. Изброява се биографията му обвързвана с работата му във фонд " Научни проучвания ", както и се твърди за назначения на доближени хора в администрацията. " Това безспорно унищожава имиджа и престижа на Софийския университет " Св. Климент Охридски ", което сигурно ще бъде записано и в историята на СУ. Колко още ще поносим този срам? Това ли желаеме да оставим на бъдещите генерации?!? ", приключва апелът.

В Общото заседание има 400 души - представители на университетския състав, на студентите и на администрацията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР