Проф. Александър Оскар от Александровска болница съобщи стряскащи данни за

...
Проф. Александър Оскар от Александровска болница съобщи стряскащи данни за
Коментари Харесай

Проф. Александър Оскар: Само за три месеца децата качват с до 2 диоптъра при късогледство

Проф. Александър Оскар от Александровска болница заяви стряскащи данни за скоростното развиване на късогледството, изключително при децата.

„ Направихме проучване, в границите на 3 месеца, в което бяха включени 160 деца. Резултатът сподели, че има градация при късогледството с до 1,5 - 2 диоптъра. Това е по този начин поради несъразмерната приложимост на мобилни устройства, децата даже учат от телефоните “, сподели проф. Оскар по време на  на конгрес, отдаден на нововъведенията в лечебните заведения, апаратурата и медицинските произведения.

„ Децата развиват взаимозависимост и е все по-трудно. Те стават нападателни, както е при лишаването от опиат. Трябва да се сътвори хигиена при приложимост на устройствата – да не се дават телефони, а по опция настолни компютри, преносими компютри или таблети, които обаче да гледат от 50 см разстояние. Тогава натоварването от зрителната и нервната система не е толкоз огромно “, посочи проф. Александър Оскар.



Той заяви, че до 2050 година се чака половината от популацията на Земята да бъде диагностицирано с късогледство. „ В момента Сингапур е водеща страна в това отношение. В България също има скоростно увеличение на късогледството, изключително при децата “, сподели още той.

„ Късогледството не може да се отстрани, то може единствено да не прогресира, т.е., да не се усилва диоптърът. Много постоянно е разследване от работа в затворено помещение и приложимост на цифрови устройства, както и по унаследен път “, сподели още офталмологът, който бе разгласен за " Лекар на годината " през 2020-а. 

Относно контрола и ограничението на приложимост на мобилни телефони, проф. Оскар посъветва да се съблюдават няколко съществени неща:

- Добра осветеност в работното помещение (не добре осветените класни стаи са риск за късогледство)
- Прием на витамин D – изключително при децата в есенно-зимния интервал (от 1 септември до 1 май)
- Прием за към 2 години (еднократно вечер)на  разтвор, мощно разводнен атропин, при децата, които са обременени
- Очила с периферен дефокус (при деца с късогледство) 



„ 80% от информацията, която възприемаме постъпва посредством зрителната система. Човешкото око действа като една цифрова камера. Зрението е единственото осезание, което стартира да се развива след раждането. Бебетата стартират да разпознават първо светлината, по-късно силуети, а след това и по-груби предмети. Този развой продължава до 8-10 години и родителите би трябвало да извърнат внимание, в случай че виждат проблем, защото децата не могат да открият подобен, когато са по-малки “, сподели професорът.



Той акцентира, че в ранна възраст може да се получи „ амблиопия “ или това е така наречен „ мързеливо око “, постоянно срещан проблем при доста деца. Това е положение, при което съществува нарушаване на зрението, без забележими очни промени.

Проф. Оскар означи още, че хора, които имат нарушено зрение, са застрашени с до 3 пъти от по-голяма периодичност от ПТП, както и по-често положение на меланхолия. Също по този начин при тях има и два пъти по-висок риск да паднат до момента в който се придвижват. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР