Проф. Александър Чирков беше един титан. Той успя да създаде

...
Проф. Александър Чирков беше един титан. Той успя да създаде
Коментари Харесай

Проф. Иво Петров разказа мили спомени за проф. Чирков

Проф. Александър Чирков беше един исполин. Той съумя да сътвори такава конфигурация в екипите, че лечебните заведения в действителност ставаха разнообразни. Проф. Чирков е един от тези, които вкараха този интердисциплинарен колектив. Той помагаше даже финансово на пациенти и на фамилиите им. Това описа проф. Иво Петров, който е бил възпитаник на умрелия проф. Чирков.

"Първите години на демокрацията той организираше такива пътувания, при които се посещаваха освен лечебни заведения, само че и художествени галерии, църкви, катедрали. Той отваряше света на нас, затворените. Той правеше това безусловно пионерски - искаше България да се отвори за света ", съобщи кардиологът.

"Видяхме се преди към половин месец. Говореше за фантазията си да сътвори поредна нова болница във Варна. Винаги ми споделяше: "И нали знаеш, ти и твоите хора ще помагате ". Винаги сме имали положителни връзки. Аз мисля, че би трябвало да си почитаме учителите повече. Нека това беше и приживе ", означи още проф. Петров пред бТВ.

По думите му страната и институциите е можело да му дадат повече, тъй като проф. Чирков е бил деен и до последните лечебни заведения. Професорът доста ясно е и съзнавал, че е направил доста за медицината. Той е спомогнал и за въвеждането на доста съвременни техники.

"Смяташе, че Варна е от тези градове, които могат да станат характерен европейски град. Той боготвореше Варна ", сподели още проф. Петров.

Той сподели, че не се е схванала повода за гибелта на проф. Чирков. Починал е в съня си, имал преди този момент температура.

"Неговите каузи остават посредством учениците, посредством духа му. Имаме сътрудници, които сме се докоснали до него, имаме особено отношение и между тях. Учениците на проф. Чирков са другари между тях ", описа още проф. Иво Петров.

Пред бТВ мнение за умряли професор изрече и майка, чийто наследник е бил опериран от Чирков. Тя сподели, че той е бил извънредно деликатен към пациентите. Нейният наследник пък в този момент е в отлично здраве.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР