Проевропейското правителство на Полша напредва с планове за реформи, които

...
Проевропейското правителство на Полша напредва с планове за реформи, които
Коментари Харесай

Правителството на Доналд Туск напредва с плановете си да уволни висши съдии в Полша

Проевропейското държавно управление на Полша напредва с проекти за промени, които включват уволнението на висши съдии, лоялни към дясната съпротива, като част от премиера Доналд Обещанието на Туск да възвърне върховенството на закона и да поправи връзките с Брюксел.

Министърът на правораздаването Адам Боднар сподели пред Financial Times, че обединението на Туск е решена да постави завършек на „ неналичието на легитимност и политическата корист от този парламентарен съд “ и да размени всичките 15 съдии, които бяха назначени през осемте години, когато партията Право и правдивост (PiS) ръководи Полша.

„ Нашата роля е да създадем всичко допустимо със съществуващите принадлежности “, сподели Боднар на законодателни проекти, ориентирани към реформиране на съда. Но той призна, че президентът Анджей Дуда към момента може да употребява правото си на несъгласие, с цел да предотврати уволнението на съдиите. „ Ако той [Дуда] наложи несъгласие, негова политическа отговорност ще бъде, че не желае да върне върховенството на закона в Полш...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР