Проевропейски центрист или крайнодесен евроскептик - пред този избор са

...
Проевропейски центрист или крайнодесен евроскептик - пред този избор са
Коментари Харесай

Проевропейският Макрон или крайнодясната Льо Пен ще бъде президент на Франция

Проевропейски центрист или крайнодесен евроскептик - пред този избор са изправени през днешния ден французите, които отиват да дадат гласа си на втория тур на президентските избори в страната. Дали актуалният държавен глава Еманюел Макрон ще получи втори мандат или ще бъде заменен от противника си Марин льо Пен ще има надълбоко отражение както във Франция, по този начин и в Европейски Съюз. Притесненията в Брюксел са, че французите могат да изберат президент, който е недоверчив към НАТО, желае да анулира основно законодателство в Европейски Съюз и държи да се възобновят връзките с Кремъл.

Социологическите изследвания дават на настоящия държавен глава солидна преднина, което отразява обстоятелството, че макар опитите да смекчи имиджа си крайнодесният водач остава неизбираема за мнозина. Но изненадваща победа на Льо Пен не може да бъде изцяло изключена поради огромния брой колебаещи се гласоподаватели и такива, за които не е ясно дали въобще ще пуснат бюлетина.

Макар акцията да беше къса, изборът на французите е внезапно разделен. " Ако желаеме Европа, която е по-суверенна, по-ориентирана към бъдещето и вярваща в участието в НАТО, тогава това са част от политиките на Макрон ", споделя пред " Капитал " Тара Варма, началник на парижкия офис на Европейския съвет за външна политика (ECFR). И добавя, че Льо Пен вижда личната си възможна победа на балотажа като опция за пробутване на анти-ЕС възгледи, които ще целят трансформирането на съюза от вътрешната страна.
Реклама Промяната на Макрон към момента не се е материализирала
Крайнодесният претендент ще се сблъска с сложна борба за изместването на любимеца Макрон - съгласно изследване на Politico от 22 април актуалният президент ще получи 55% от вота против 45% за Льо Пен. Но с цел да завоюват, и двамата кандидати би трябвало да привлекат гласоподаватели, които са предпочели други претенденти на първия тур преди две седмици. Това обаче са две поляризиращи фигури във Франция и неучастието в изборите ще бъде основен фактор. Противниците на Макрон считат, че той е нахален и го назовават " президент на богатите ". Докато Льо Пен е упреквана за околните си връзки с съветския президент Владимир Путин.
Автор: Капитал
Настоящият френски държавен глава завоюва вота през 2017 година въз основа на обещанието за смяна, което обаче за мнозина към момента не се е материализирало. Управлението му бе белязано от митинги, пандемията от ковид и в последно време от повдигането на ежедневните разноски на семействата. Крайнодесният му конкурент пък се поучи от грешките, които направи, когато беше изрично победена от Макрон на изборите преди пет години. В сегашната акция тя подчертава върху скока на цените вместо върху национализма и се показва като претендент на бедните в борбата им с елитите. Голямото незнайно на тези избори обаче е какъв брой гласоподаватели ще откажат да поддържат който и да е от двамата, или като пуснат празна бюлетина, или като въобще не вземат участие във вота.
Автор: Капитал Какво в програмата на Льо Пен ще влезе в несъгласие с Брюксел
Увеличилите се ежедневни разноски са една от водещите тематики на тези избори и Льо Пен добре се ориентира, като стартира да дава обещание на французите ограничения като понижаване на налога върху приходите за младите и орязване на Данък добавена стойност върху горивата, в случай че завоюва. Според социологическите изследвания тя се показва изключително добре в по-малките градчета и провинциалните региони, които се сблъскват с стопански проблеми при ръководството на Макрон. Крайнодесният водач деликатно смекчи позициите си, само че към момента приказва за референдум за непоколебим надзор върху имиграцията и пази " Европа на нациите " за сметка на по-близката интеграция.

Макрон пък е изключително известен измежду по-младите и по-възрастните гласоподаватели, до момента в който Льо Пен се показва по-лошо в огромните градове като Париж. Това, което съгласно анализаторите ще реши изхода от тези избори обаче, е кой ще получи поддръжката на гласувалите за крайнолевия Жан-Люк Меланшон, който се класира на трето място на първия тур.
Реклама
" Макрон назова тези избори " референдум за Европа ", потвърждавайки, че Европейски Съюз пази Франция от рецесии и войни, и обвинявайки съперника си, че желае Frexit, без да смее да го съобщи на глас. Сега Льо Пен може и да е сменила тона и да приказва за " Европейски съюз на нациите ", само че нейните проекти да даде приоритет на френските жители непосредствено влизат в несъгласие със законите на Европейски Съюз. Освен това тя ще стигне до борба с Брюксел, в случай че опита да затегне граничния надзор, да понижи френския дял в европейския бюджет и да даде господство на френския закон. Тя също по този начин желае да наложи ограничавания на съдействието с Германия ", обобщава разбор на Военновъздушни сили.

Що се отнася до войната в Украйна, Льо Пен подлага на критика съветската инвазия, само че нейната взаимозависимост от съветски заеми за партията й и другарските връзки с Путин не са забравени. Неслучайно Макрон акцентира: " Когато тя приказва за Русия, тя приказва за своя банкер ".
Автор: Капитал Вероятен сложен втори мандат
" На този стадий успеха на Льо Пен наподобява доста малко евентуална ", твърди пред Financial Times Матию Гайар от социологическата група Ipsos. По думите му в случай че неучастието във вота е по-голямо от упованията, то преднината на центристът ще намалее, само че същински поврат е по-невероятна опция. И добавя: " Несигурността в този момент по-скоро е за резултата на Макрон и какво ще значи това за идващите пет години и за способността му да извърши проектите си. "

Ако той завоюва през днешния ден, го чака сложен втори мандат. Със сигурност няма да има " гратисен интервал ", както след предишните избори, и се чакат митинги по отношение на желанията му да продължи със своите пробизнес промени.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Здравеопазване 2 Свят 1 Здравеопазване 2 Свят 1 Здравеопазване Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР