Проевропейски партии печелят изборите за Европарламента в редица страни, за

...
Проевропейски партии печелят изборите за Европарламента в редица страни, за
Коментари Харесай

Положително настроените към ЕС партии печелят евроизборите в много държави


Проевропейски партии печелят изборите за Европарламента в редица страни, за които са известни данните от екзит половете. Сред тях са Германия, Австрия, Холандия, Малта и други В същото време в множеството страни е записана ниска изборна интензивност, съобщи БГНЕС.

В Германия печели без изненада обединението ХДС/ХСС на канцлерката Ангела Меркел с 28%. На второ място са „ Зелените “ /22%/, а на трето – съдружният сътрудник на Меркел Германската социалдемократическа партия /15,5%/. Антиевропейската “Алтернатива за Германия “ е четвърта с 10%, само че тя покачва леко резултата си по отношение на предходните избори, когато за нея гласоподаваха 7,5%.

В разтърсваната от кавги Австрия канцлерът Себастиан Курц удържа безапелационна победа, изпреварвайки доста своите съперници. За неговата Народна партия са дали гласа си 34,5%. Доскорошният им съдружен сътрудник крайнодясната Партия на свободата е трета със 17,5%, губейки над 2% по отношение на предходните евроизбори.

В Гърция безапелационна победа удържа „ Нова народна власт “ с лидер Кириакос Мицотакис. Опозиционната консервативна партия получава 30,5% от вота, следвана от ръководещите от СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас с 24%. Антиевропейската партия на някогашния министър на защитата Панос Каменос получава едвам 2,7%.

В същото време в Белгия крайнодясната националистическа партия „ Фламандски интерес “ се радва на мощна поддръжка освен на евровота, само че и на парламентарните и локални избори, които се организират в многонационалното кралство, чиято обединителна заварка от 1831 година е ръководещата Сакс-Кобург-Готска династия.

Според наблюдаващите по всяка възможност резултатът от вота ще докара до нови договаряния за съставяне на държавно управление – пет месеца, откакто ръководещата коалиция се разпадна и това сложи премиера Шарл Мишел в позиция да оглавява кабинет без действително болшинство. При 15 % от преброените бюлетини и в трите вота в холандско говорещия район Фландрия партията „ Фламандски интерес “ получава 18 % поддръжка, което е три пъти повече по отношение на предходните избори през 2014 година.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР