Проевропейски партии печелят изборите за Европарламента в редица страни, за

...
Проевропейски партии печелят изборите за Европарламента в редица страни, за
Коментари Харесай

Проевропейски партии печелят в редица европейски държави

Проевропейски партии печелят изборите за Европарламента в редица страни, за които са известни данните от екзит половете. Сред тях са Германия, Австрия, Холандия, Малта и други В същото време в множеството страни е записана ниска изборна интензивност.

В Германия печели без изненада обединението ХДС/ХСС на канцлерката Ангела Меркел с 28%. На второ място са Зелените (22%), а на трето – съдружният сътрудник на Меркел Германската социалдемократическа партия (15,5%). Антиевропейската " Алтернатива за Германия " е четвърта с 10%, само че тя покачва леко резултата си по отношение на предходните избори, когато за нея гласоподаваха 7.5%.

В разтърсваната от кавги Австрия канцлерът Себастиан Курц удържа безапелационна победа, изпреварвайки доста своите съперници. За неговата Народна партия са дали гласа си 34.5%. Доскорошният им съдружен сътрудник крайнодясната Партия на свободата е трета със 17.5%, губейки над 2% по отношение на предходните евроизбори.

В Гърция безапелационна победа удържа Нова народна власт с лидер Кириакос Мицотакис. Опозиционната консервативна партия получава 30.5% от вота, следвана от ръководещите от СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас с 24%. Антиевропейската партия на някогашния министър на защитата Панос Каменос получава едвам 2.7%.

В същото време в Белгия крайнодясната националистическа партия Фламандски интерес се радва на мощна поддръжка освен на евровота, само че и на парламентарните и локални избори, които се организират в многонационалното кралство, чиято обединителна заварка от 1831 година е ръководещата Сакс-Кобург-Готска династия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР