Проевропейски партии печелят изборите за Европарламента в редица страни, за

Проевропейски партии печелят изборите за Европарламента в редица страни, за ...

Проевропейски партии печелят в редица европейски държави.


Проевропейски партии печелят изборите за Европарламента в редица страни, за които са известни данните от екзит половете. Сред тях са Германия, Австрия, Холандия, Малта и др. В същото време в повечето страни е регистрирана ниска избирателна активност.

В Германия печели без изненада коалицията ХДС/ХСС на канцлерката Ангела Меркел с 28%. На второ място са Зелените (22%), а на трето – коалиционният партньор на Меркел Германската социалдемократическа партия (15,5%). Антиевропейската "Алтернатива за Германия" е четвърта с 10%, но тя повишава леко резултата си спрямо предходните избори, когато за нея гласуваха 7.5%.

В разтърсваната от скандали Австрия канцлерът Себастиан Курц удържа убедителна победа, изпреварвайки значително своите опоненти. За неговата Народна партия са дали гласа си 34.5%. Доскорошният им коалиционен партньор крайнодясната Партия на свободата е трета със 17.5%, губейки над 2% спрямо предишните евроизбори.

В Гърция убедителна победа удържа Нова демокрация с водач Кириакос Мицотакис. Опозиционната консервативна партия получава 30.5% от вота, следвана от управляващите от СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас с 24%. Антиевропейската партия на бившия министър на отбраната Панос Каменос получава едва 2.7%.

В същото време в Белгия крайнодясната националистическа партия Фламандски интерес се радва на силна подкрепа не само на евровота, но и на парламентарните и местни избори, които се провеждат в многонационалното кралство, чиято обединителна спойка от 1831 г. е управляващата Сакс-Кобург-Готска династия.

Източник: mediapool.bg