Проевропейски настроените кметове на Будапеща и Варшава, избрани с гласовете

...
Проевропейски настроените кметове на Будапеща и Варшава, избрани с гласовете
Коментари Харесай

Кметовете на Будапеща и Варшава планират съюз срещу управляващите

Проевропейски настроените кметове на Будапеща и Варшава, определени с гласовете на опозицията, възнамеряват съюз против ръководещите в Полша и Унгария консерватори, съобщи " Франс прес ".

Новоизбраният кмет на Будапеща Гергей Карачон е лявоцентрист, който нанесе на премиера Виктор Орбан първото изборно проваляне от 10 години. Той е показал плана си на кмета на Варшава Рафал Тшасковски, който също завоюва против претендент на ръководещите консерватори националисти.

Двамата са разискали " засилено съдействие сред столиците на страните от Вишеградската четворка ", съобщи Карачон пред полския ежедневник " Газета виборча ". " Имаме задача. Във всяка от нашите страни държавните управления ни отдалечават, нас жителите, от европейския център. Само огромните градове се съпротивляват. И отпред на всяка от четирите столици има напредничав кмет. Това основава опция за съвършено съдействие ", изясни той.

Според кмета на Будапеща четирите столици могат дружно да окажат напън върху Брюксел " за прекачване на повече европейски фондове непосредствено към огромните градове, без посредничеството на централните администрации ".

Варшава и други огромни градове в Полша се оплакват, че получават незадоволителни суми от държавния бюджет, отбелязва " Франс прес ".

" Това е забавна концепция, която заслужава да бъде разисквана ", съобщи Камил Домброва, представител на варшавското кметство. Той добави, че една от първите благоприятни условия за това ще се открие на 8 ноември в Берлин, при честванията на 30-ата годишнина от рухването на Берлинската стена. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР