Проектозакони, които ще отнемат правомощието на президента да назначава шефовете

...
Проектозакони, които ще отнемат правомощието на президента да назначава шефовете
Коментари Харесай

Със закон пробват да отнемат на президента службите за сигурност

Проектозакони, които ще лишават пълномощието на президента да назначава шефовете на специфичните служби, са внесли парламентарните групи на „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “.

Поправките засягат законите за ДАНС, за Министерство на вътрешните работи и за НСО и са идентични – плануват отсега нататък държавното управление по предложение на министър-председателя да назначава ръководителите на организацията за национална сигурност, на Държавна организация „ Технически интервенции “, на Военното разузнаване и на разследващата работа, както и основния секретар на Министерство на вътрешните работи. А шефа на Националната работа за защита да премине към министъра на защитата.

В момента тези назначения са в ръцете на президента, който ги утвърждава с декрет.

„ Целта на тази смяна подхожда на конституцията, съгласно която Министерският съвет обезпечава публичния ред и националната сигурност “, стимулират се вносителите. Проектите плануват още обществени чувания на всеки от претендентите пред Народното събрание преди назначенията им.

Това не е първият случай, в който парламентарни сили пробват да отстранят президента от решаващата му роля в определянето кой ще управлява службите. Подобни промени са били обсъждани и обсъждани и в предходни парламенти, само че не са били одобрявани.

„ Законодателното предложение е неотложно в подтекста на развиването на войната в Украйна и бежанския напън, при които отбраната на националната сигурност следва да е главен приоритет на държавното управление “, пишат още от Политическа партия и Демократична България. И прибавят, че текстовете им не лимитират пълномощията на президента да получава от службите същата информация, която и в този момент.

Промените в Закона за НСО пък плануват понижаване наложителната защита на някогашни президенти, министър председатели, основен прокурор и други висши длъжностни лица да бъде понижена до 1 година след освобождение на поста, както и ограничение кръга на охраняваните ВИП-ове.

„ Приемането на тези законодателни начинания е част от гаранциите за сформиране на държавно управление на малцинството, ако се стигне до втори мандат “, прецизират вносителите. И напомнят, че преди седмица двете партии оповестиха подготвеност да излъчат сходно държавно управление, само че за задачата първо ще сондират поддръжка за такова в пленарната зала посредством сходни законодателни проби.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР