Проектозаконът за хората с увреждания, предложен за обществено обсъждане, е

...
Проектозаконът за хората с увреждания, предложен за обществено обсъждане, е
Коментари Харесай

Бизнесът определи като унизителен проектозакона за хората с увреждания

Проектозаконът за хората с увреждания, препоръчан за публично разискване, е позорен за тези хора и безочлив към представителите на бизнеса, в чиято стопанска активност страната се намесва директно . Това се споделя в мнение на Българската стопанска камара (БСК) във връзка оповестения през вчерашния ден законопроект.

Камарата се възмущава от нововъведението в предприятията да има квоти за хора с увреждания и наказания за работодатели, които не ги запълнят. " Това е позорен метод по отношение на хората, които по една или друга причина са с над 50% понижена работоспособност. Готовността на работодателя да наеме чиновник се дефинира от професионалните качества, познания, умения и пълномощия на съответния човек, а не от здравословното му положение. В изискванията на тежък и задълбочаващ се дефицит на работна мощ, българският шеф възприема хората с увреждания като скъп човешки капацитет ", се споделя в позицията на работодателската организация.

В нея се акцентира, че опциите за наемане на хора с увреждания в огромна степен се попречват от неналичието на налична обществена среда, която е отговорност на страната и общините, а не на частните компании.

БСК пита създателите на законопроекта какви са гаранциите, че работодателят ще успее да обезпечи нужните за своята активност (със характерен професионален профил) хора с увреждания, тъй че да извърши квотата от 2%? " Какво ще се случва с незаетите работни места за хора с увреждания, които работодателят е оповестил, само че не са се явили претенденти? Защо при сходна справедлива неспособност да бъдат изпълнени условията на закона работодателят ще бъде глобяван с 30% от минималната работна заплата за всяко незаето работно място? Как този санкционен механизъм способства за превъзмогване на казуса със заетостта на хората с увреждания? ", не престават риторичните въпроси на стопанската камара.

Работодателската организация показва противоречие с концепцията бъдещият фонд " Заетост на хора с увреждания " да се цялостни с вноски от бизнеса, а да се харчи от държавни институции.

" Недопустимо е нашите средства да се ръководят без нашия глас! ", се споделя в позицията, съгласно която включването на един представител на работодателите в ръководството на бъдещия фонд е " измамлив либерализъм ".

Изумлението ни от показания план се добавя от препоръчаното основаване на втори фонд – този път към Министерство на регионалното развитие, който още веднъж ще се цялостни със средства от бизнеса и още веднъж ще се ръководи без негово присъединяване , написа БСК. Става дума за фонд " Мобилност и налична среда " в законопроекта, посредством който да се поддържат планове за обезпечаване на налична среда и подвижност на хората с увреждания.

Според БСК несъразмерен е и размерът на глобите за вложителите в строителни обекти, които не дават отговор на условията за налична среда (10% върху плановата стойност на обекта), до момента в който служителите, одобрили съответната строителна документи, ще бъдат глобявани с сред 500 и 1000 лева

На фона на всички тези рестрикции, тласъците за наемане на хора с увреждания действително липсват в оферти законопроект или са минимални и са обвързани с голям брой условия, което ги прави на практика неефективни и неприложими, отбелязва БСК.

Ако зад всичко казано дотук прозира немалка доза законотворческа безочливост, то връх на тази безочливост е изказванието в приложената към законопроекта Оценка на въздействието, че " няма да се основат отговорности от финансов темперамент за предприятията, които попаднат в обсега на приложението на закона ", възмущава се работодателската организация.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР