Проектозаконът за хората с увреждания беше частично приет в Националния

...
Проектозаконът за хората с увреждания беше частично приет в Националния
Коментари Харесай

НСТС: Законът за хората с увреждания се приема под натиск

Проектозаконът за хората с увреждания беше отчасти признат в Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС). От поддръжка се въздържаха всички работодатели и КТ „ Подкрепа “. Единствено КНСБ поддържа законодателното предложение.

Резултатите от съвещанието обобщиха пред публицисти вицепремиерът Валери Симеонов, който е ръководител на НСТС, общественият министър Бисер Петков и представители на синдикатите и работодателите.

Протестиращите майки напуснаха разплакани Народно събрание

Всички участници в съвещанието са на мнение, че

законопроектът е юридически под невиждан напън и с излишно напрежение .

Валери Симеонов означи, че тъкмо поради този напън в закона има съществени пропуски. Вицепремиерът обаче благодари на екипа на обществения министър за тежката и виновна работа, която е приключил. „ Забележките на работодатели и синдикати ще бъдат отразени при разискването на законопроекта в Народно събрание “, сподели Симеонов.

Министър Бисер Петков изрази задоволство, че законопроектът след доста работа и напрежение е стигнал до НСТС и се върви по график съгласно проекта за приемане на законодателството за хората с увреждания. Той акцентира, че от общественото министерство са играли ролята на балансьор сред другите групи хора с увреждания. В последна сметка законопроектът беше подсилен от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, което по думите на Петков демонстрира поддръжката на групата от хора, за която се отнася законодателното предложение.

Работодателите още веднъж възразиха остро против квотите за наемане на хора с увреждания

заложени в плана на Закон за хората с увреждания. Заместник – ръководителят на Българската стопанска камара Димитър Бранков означи, че заложените в закона квоти идват като допълнение към в този момент настоящите отговорности за трудоустрояване.

По думите му най-вече се натоварват работодатели с по-малко чиновници, като за тях се вкарва квота от 4%, а за по-големите – 2% от средносписъчния състав. Според него плануванаъа компенсационна такса при положение, че не се назначи човек с увреждане, на процедура е въвеждане на налог, което е в несъгласие с управническата стратегия и опонира на закона за държавните такси.

Изпълнителният ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев също е срещу квотите, като съгласно него тази политика е потвърдила своята неефективност. Велев добави, че още по-лошо е, че тази политика се трансформира в тежест за дребните предприятия – колкото по-малки са предприятията, толкоз повече тежести за наемане.

От бизнеса считат, че ще се изхарчат в допълнение 150 млн. лева без да се решат проблемите

на хората с увреждания. А главната забележка на бизнеса във връзка с това, че няма промени е обвързвана с оставането на здравната експертиза – ТЕЛК решенията като водещи при самостоятелната оценка. Според работодателите не се вижда крачка към използване на Международната подредба на функционалността.

„ Този закон можеше да е по-добър, само че можеше и да е доста по-лош “, съобщи водачът на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов. Той уточни, че средата, в която се е писал, е била среда на нервности, на предпочитание на внимание за камерите, на съмнителна подготвеност, на нарцисизъм и на битка за пари, колкото и да не се признава. Манолов счита, че доста работодатели ще предпочетат да внесат компенсационната вноска от 30% вместо да назначат човек с увреждане.

Основните рецензии на участниците в съвещанието бяха ориентирани към омбудсмана Мая Манолова, която също участва на НСТС. Валери Симеонов се обърна към нея с констатацията:

„ Побъркахте страната “ .

Това се случи във времето, когато Манолова обсъждаше рецензиите на работодателите по квотите за наемане на хора с увреждания. Вицепремиерът я посъветва да не „ учи работодателите “.

Манолова пък уточни институцията на омбудсмана като образец за място, където някои от най-отговорните функционалности се извършват от човек с увреждане. Омбудсманът съобщи, че страната ще поддържа работодателите за адаптиране на работните места, има и други възможности на квотите.

Нови промени в обществените услуги разгневиха протестиращите майки

Над 20 тъжби внесоха хора с увреждания в здравното министерство

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР