Проектонаредба за функционирането на Националната здравноинформационна система предлага Министерството на

...
Проектонаредба за функционирането на Националната здравноинформационна система предлага Министерството на
Коментари Харесай

Е-досието на пациента влиза в наредба

Проектонаредба за действието на Националната здравноинформационна система предлага Министерството на здравеопазването.

С нея се уреждат структурата на НЗИС, наличието на електронния здравен запис на жителите, типът на информацията и методът, изискванията и редът, по които тя се дава от лечебните и здравните заведения в Министерство на здравеопазването за основаването и поддържането на електронните здравни записи на жителите. Също по този начин документът разказва изискванията и реда за водене на регистрите, осведомителните бази от данни и системи, включени в НЗИС, както и изискванията и реда за даването на достъп до информацията в електронния здравен запис.

Наредбата урежда още осведомителната сигурност и отбраната на персоналните данни в НЗИС, както и обменът на данни с други регистри, осведомителни бази от данни и системи.

Електронно досие

Според записаното в документа, всички здравни записи в НЗИС за един пациент образуват е-досието на пациента. То се генерира автоматизирано с генерирането на първия електронен здравен запис, като по едно и също време с това се генерира и неповторим персонален идентификационен код (ЛИК), който се оповестява неотложно на пациента посредством електронно известие.

В е-досието ще се съдържат наложително някои данни, нужни за реакция при незабавни положения, като имена и ЕГН, кръвна група, алергии, наложителни и други извършени имунизации, прекарани остри инфекциозни болести, открити хронични болести или увреждания, провеждано или провеждащо се медикаментозно или друго лекуване, вложени медицински произведения и данни за контакти с близки. Достъпът до тези данни не се нуждае от особено единодушие от страна на пациента при нужда от оказване на незабавна помощ.

Кой има достъп до е-досието?

Пълен достъп до е-досието ще има самият пациент, като за малолетните достъпът ще е възложен на родителите (настойниците), а когато детето е малолетно (между 14 и 18-годишна възраст) достъпът ще е споделен сред него и родителите. С навършването на 18 години достъпът на родителите или настойниците до досието на детето се приключва автоматизирано, е записано още в проектонаредбата.

Изключение – както при децата, по този начин и при възрастните – са случаите, в които пациентът е под настойничество. Тогава достъп до неговото е-досие има попечителят.

Всеки пациент може да позволи достъп до данните в своето е-досие при потребност от здравна помощ. Този достъп за персоналните лекари е непрекъснат и ще важи за всички записи в досието, за експертите от извънболничната помощ – в границите на до 30 дни след осъществяване на примитивен обзор, за лечебните заведения – до 30 дни след изписването на пациента от лечебното заведение, а аптеките и лабораториите ще могат да видят единствено записите, свързани с съответната тяхна активност във връзка с пациента, и единствено за момента на осъществяването на съответната активност.

Очаквани резултати

В вероятност уредбата ще спомогне за повишение на качеството и успеваемостта на системата на опазването на здравето посредством създаване на интегриран здравен запис на жителите, който включва всички медицински данни от извършени лекуване, лечения, медицински проучвания, приложени лекарствени артикули и други действия, което е причина за съответно диагностициране и дейно лекуване, се показва в претекстовете към плана.

Тя също по този начин ще спомогне за повишение на контрола в опазването на здравето и редуциране на финансовите разноски, считат от Министерство на здравеопазването.

Освен това работата на НЗИС разрешава осъществяването на мониторинг на процесите в опазването на здравето, разходването на финансови средства и взимане на ефикасни управнически решения, основани на данни, акцентират от ведомството, като прибавят и обстоятелството, че уредбата ще даде опция за повишение на качеството на административните услуги в опазването на здравето.

С целия проектодокумент можете да се запознаете, а с претекстовете към него –.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР