Проектобюджетът за 2019 г. е готов и ни е даден

...
Проектобюджетът за 2019 г. е готов и ни е даден
Коментари Харесай

КНСБ одобрява проектобюджета за 2019 г.

Проектобюджетът за 2019 година е подготвен и ни е даден за съвещания. Утре е планувано и съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие. Това разгласи президентът на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България Пламен Димитров, по време на разискването на новата бюджетна рамка, на която участва и министърът на финансите Владислав Горанов, съобщи БГНЕС.
„ За нас бюджетът за идната година е по-добър от всички досегашни бюджети, които сме видели в ръководството на Бойко Борисов. Нарастването на разноските в доста от перата са обилни и могат да обезпечат положителни политики в обособените браншове, посоки и най-много едно обичайно повишаване на възнагражденията на към 440 000 работещи в България, които получават своите хонорари от бюджета на Републиката”, съобщи Димитров.
Той добави, че в годините бюджетът се преизпълнява. „ Трите последни бюджета бяха преизпълнени по отношение на заложените параметри в бюджетното салдо. За 2016 година с близо 1.5 милиарда лв., без значение че беше заложен недостиг, за предходната година близо 850 млн. лв. и за тази година се чака да приключи на 600 млн. на плюс, въпреки че беше заложен дефицит”, разяснява президентът на КНСБ. Димитров означи като позитивен знак, заложените 4.6 милиарда повече доходи, които се чака бюджетът да събере по отношение на предстоящото осъществяване, което съгласно него е добра вест. От тях малко повече от половината са от налози. Според него те не се събират по най-справедливия метод.
„ Преките налози ще набъбнат с към половин милиард, като 60% от тях се заплащат от жителите, а 40% от бизнеса. В другите страни бизнесът заплаща в пъти повече в сравнение с са налозите върху приходите. Ние ще платим близо 4 милиарда лева налози за последваща година, а бизнесът 2.7 милиарда лева Това явно е въпрос, който би трябвало да стои на вниманието, когато се приказва за данъчни политики и за ребалансирането във връзка с това какво заплаща трудът и капиталът като директни данъци”, изясни Димитров.
Близо 1 милиарда лева повече се чака да бъдат събрани от осигурителни вноски. Според КНСБ с добър растеж приключва приходната част от бюджета през тази година. 3.9 милиарда лева ще бъдат повече приходите по отношение на 2017 година, 4.6 милиарда лева за следващата година, което е нарастване на този напредък. Димитров разгласи, че скоро ще стартира взаимната акция на КНСБ и бизнеса „ Сивото убива”, чиято цел е да бъде минимализиран сивият бранш – автомобилните сервизи, леката индустрия, строителството и така нататък
Той напомни, че през юни КНСБ е поискала над 1 милиарда лева нарастване на разноските за заплати в бюджетните системи за 2019 година „ От тях в него са заложени към 900 млн. повече средства за личен състав, което за нас е удовлетворяващо, тъй като се доближава до настояванията ни. Освен това станаха факт и енергийните помощи, които ще бъдат с към 40 милиона повече. По този метод над 220 000 семейства ще получат в допълнение към 100 лв., което е нарастване с 30% “, добави Димитров. Той добави още, че КНСБ са срещу и плоския налог и считат, че той би трябвало да бъде модернизиран с въвеждането на необлагаем най-малко.
" Максималната пенсия стигна 1200 лв., само че пораства и оптималният приход. С този таван всички пенсионери ще излязат на ярко и по този начин ще получат действителната пенсия, която е направена ", сподели още той.
Пламен Димитров разгласи, че синдикатите не са удовлетворени от заложеното в бюджета, съгласно което майчинството за втората година остава на равнището от заплащанията за 2017 година и 2016 година - 380 лева Също и компенсациите за безработица, които не се трансформират, както и покачването на пенсионните осигуровки с 50 лева при хората, които взимат високи заплати.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР