Проектобюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата година ще

...
Проектобюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата година ще
Коментари Харесай

Догодина бюджетът за здраве ще се увеличи с около 490 млн. лева

Проектобюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за идната година ще бъде разискван на съвещание на Надзорния съвет на институцията. Предвиждат се повече пари по съвсем всички посоки, заяви Българска национална телевизия.

Догодина бюджетът за здраве ще се усили с към 490 млн. лева Така ще надвиши 4 милиарда лева С 18 млн. е повишен бюджетът за персоналните лекари. 28 млн. повече ще има за прегледи при експерти и 7 млн. - за проучвания. Най-сериозно нарастване има в бюджета за лечебните заведения. Той е с съвсем 180 млн. лева повече спрямо тази година. При медикаментите, където нормално има максимален преразход, нарастването е с над 117 млн. лева

Агенцията по трансплантации и Медицинският одит се сплотяват в нова конструкция, която ще е на послушание на здравния министър и ще управлява и лечебните заведения.

С 18 млн. лв. е повишен бюджетът за персоналните лекари, 28 млн. лв. повече ще има за прегледи при експерти и 7 млн. лв. - за проучвания. Проектобюджетът планува също над 100 млн. лв. повече за онколекарства за лекуване в болница и още 14 млн. лв. за домашно лекуване.

Парите за заплащания към непознати здравни каси се усилват с над 80 млн. лв.. С тях ще се погасяват насъбраните през последните години задължения, поради които се сътвори напрежение. От идната година Фондът за лекуване на деца и Комисията за лекуване в чужбина минават към Здравната каса.

На фона на дебатите към новия здравен модел, проектобюджетът планува фрапантни промени още от идната година. За да намалеят разноските на касата, се предлага Народното събрание да дава единодушие за откриване на нови лечебни заведения. Сега това може да прави здравният министър.

Болниците ще могат да подписват контракти за нови действия като скенер или ядреномагнитен резонанс да вземем за пример, единствено в случай че са в район, в който няма такива. Разрешението ще дава Министерският съвет.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР