Проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване за 2020 година показва по-голяма

...
Проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване за 2020 година показва по-голяма
Коментари Харесай

Пенсиите може да скочат с повече от 6,7%

Проектобюджетът на Държавното публично обезпечаване за 2020 година демонстрира по-голяма относителна финансова самостоятелност, самостоятелност от държавния бюджет поради увеличението на приходите от осигурителни вноски. Така министърът на труда и обществената политика Бисер Петков, който е и ръководител на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт, заключи пред публицисти параметрите на плана на бюджет на Държавното публично обезпечаване.

Надзорният съвет на Национален осигурителен институт преглежда плана на Закона за бюджета на Държавното публично обезпечаване за 2020 година, съобщи Българска телеграфна агенция.

Министърът сподели, че заложеното нарастване на пенсиите от 1 юли 2020 година с 6,7 % е допустимо както да остане същото, по този начин и да е с по-голям %. Той посочи, че в плана на бюджета по правилото на член 100, швейцарското предписание, е планувано осъвременяване на всички пенсии от 1 юли с 6, 7 %. Този % се получава по това предписание по отношение на данните към октомври. Съгласно нормата на член 100 Надзорният съвет на Национален осигурителен институт би трябвало идната година, когато към този момент имаме отчетни стойности на растежа на междинния застрахователен приход, показателя на потребителските цени, да вземе дефинитивно решение с какъв брой ще бъдат осъвременени пенсиите от 1 юли 2020 година.

Ръстът на междинната пенсия за идната година е от порядъка на 8 % номинално или 30 лв., при предстоящи 382 лв. междинна пенсия за тази година, 412, 28 лв. е прогнозата за идната година. С 6, 7 на 100 се усилват минимални размери както на пенсията за застрахователен стаж и възраст, по този начин и на обществената пенсия за напреднала възраст, само че обществената пенсия за напреднала възраст допуска настрана решение на Министерски съвет, сподели министърът.

От 1 юли 2020 година пенсиите, отпуснати до 31 декември 2019 година, в това число, се усилват с 6,7 на 100, от същата дата минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст се усилва от 219, 43 лева на 234,13 лева /увеличение с 6,7 на сто/, е заложено в плана.

От 1 юли 2020 година обществената пенсия за напреднала възраст се усилва от 132, 74 лева на 141,63 лева - с 6,7 на 100. Таванът на пенсиите остава 1200 лв..

Запазва се интервалът на погашение на паричното обезщетение за бременност и раждане - 410 дни и размерът на компенсацията за развъждане на дете до двегодишна възраст - 380 лв.. Запазва се и режимът за погашение на паричните компенсации за краткотрайна нетрудоспособност.

От проектобюджета на Държавното публично обезпечаване проличава, че има растеж на приходите от осигурителни вноски, който е към 580 млн. лв., или 7,8 % по отношение на събраните за тази година, сподели Бисер Петков. По думите му растежът е резултат от високите нива на претовареност, които се чака да продължат и идната година на пазара на труда, и от политиката на повишение на приходите и в действителния, и в бюджетния бранш.

"НАП събира повече осигурителни вноски, а това като цяло работи стабилизиращо на осигурителната система, тъй като и в бюджета за идната година е планувано към две трети от всички разноски да се финансират от осигурителни вноски, т.е. единствено към една трета да се покрива от страната ", сподели Бисер Петков, като посочи, че споделя "само ", тъй като до преди няколко години пропорциите са били напълно разнообразни, с доста по-голяма степен на взаимозависимост.

Недостигът от средства, които се покриват от държавния бюджет е в порядъка на към 4 милиарда лв., което е към една трета от всички разноски, което е гаранция за относителна финансова самостоятелност и непоклатимост на бюджета на Държавното публично обезпечаване в относителен проект, съобщи Петков.

Трайна наклонност е всички фондове, като се изключи фонд "Трудова акцидент и професионално заболяване ", да са в дефицит, като максимален е дефицитът във фонд "Пенсии ". За фонд "Безработица " тази година дефицитът е по-малък, като цяло за този фонд се плануват и понижения на разноските в резултат на понижение на нивата на безработица, както и на броя на хората, които имат право на това обезщетение, сподели в отговор на въпрос Петков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР