Проектната компания ICGB финализира успешно обществената поръчка за избор на

...
Проектната компания ICGB финализира успешно обществената поръчка за избор на
Коментари Харесай

ICGB финализира успешно обществената поръчка за избор на инженер-консултант за газовата връзка с Гърция


Проектната компания ICGB завърши сполучливо публичната поръчка за избор на инженер-консултант за създаване на междусистемната газова връзка Гърция – България. След осъществяване на открита процедура комисията, образувана от възложителя, излъчи консорциум „ ТИБЕИ “ за реализатор на плана, оповестиха от ICGB.

Ролята на инженер-консултанта е основна за ръководството и контрола на реализацията на плана IGB във етапа на подготовката и осъществяването на строителния развой. Ангажиментът включва оказване на подпомагане на възложителя за реализацията на плана по време на строителството досега на стартиране на газопровода в употреба, както и ръководство на всички свързани с плана съществени контракти - в това число контракта за доставка на линейни тръби и контракта за възлагане на работното планиране, строителството и доставки.

Изборът на инженер-консултант е сбъднат посредством използване на индикаторите и методиката за оценка, заложени от ICGB, като спечелилият консорциум е предложил стопански най-изгодната оферта по критерия най-хубаво съответствие качество/цена.

Предложението на „ ТИБЕИ “ включва най-икономичната цена за главния пакет услуги -5 670 000,00 евро. Консорциумът е обединяване от непознати и български компании, като негови членове са: ТРАКТEБЕЛ ИНЖЕНЕРИНГ С.А (Белгия), ТРАКТEБЕЛ ИНЖЕНЕРИНГ С.р.л. (Италия), ИНТБЕР ГМБХ (регистрирана в Австрия), ИПСИЛОН КОНСУЛТ ЕООД (България) и БЪЛГАРИЯ ИНЖЕНЕРИНГ ЕАД (България).

Изпълнителният шеф на ICGB от българска страна Теодора Георгиева изрази задоволеност от триумфа с завършването на основния търг, който обезпечава ръководството на строителството по допустимо най-професионалния и ефикасен метод.

“Това е една от най-важните стъпки, които обезпечават реализацията на плана IGB. Изборът беше извънредно значим, тъй като инженер-консултантът е основна фигура за плана. Успешното привършване на тази процедура ни приближава до начало на строителните действия по газопровода “, посочи Георгиева. Изпълнителният шеф от гръцка страна Константинос Караянакос съобщи убеденост, че в лицето на определения подизпълнител плановата компания ще има опция да ползва най-хубавите инженерни практики при ръководство на плана посредством външен съветник, определен по справедлив и транспарантен метод. „ Това безспорно ще способства за сполучливото завършване на интерконектора съгласно планувания график и спазвайки планувания бюджет “, добави той.

Откритата процедура беше оповестена още в края на 2017 година, само че заради обжалвания беше спряна за интервал от към 10 месеца.

През септември 2018 година дванадесет компании и обединявания подадоха предложения за присъединяване в процедурата.

Оферти подадоха следните участници:

МГВ Консултант

TECHINT – COMPAGNIA TECNICA INTERNAZIONALE S.p.A. & TECHFEM S.p.A.

Enereco S.p.A.

TECHNIP ITALY DIREZIONE LAVORI S.p.A.

C&M-Asprofos-S Energy-Miks

Консорциум Consult Eurogas

Консорциум „ РИНА “

ILF Beratende Ingenieure GmbH

Консорциум „ ТИБЕИ “

T&T SISTEMI SRL

VN gazoprovod Greece-Bulgaria

Association JV Interconnector 2018

В резултат на прегледа на сходството на участниците с условия на документите за публичната поръчка и критериите за асортимент, до оценка на офертите бяха позволени:

Enereco S.p.A.

TECHNIP ITALY DIREZIONE LAVORI S.p.A.

C&M-Asprofos-S Energy-Miks

Консорциум „ ТИБЕИ “

На уеб страницата на плановата компания са публично налични решението, протоколите и отчетите на комисията, с което е обезпечена цялостна бистрота на дейностите по допускане, оценка и класиране.

Прогнозната стойност на публичната поръчка се дефинира на обща сума от 8,45 млн. евро без Данък добавена стойност.

Проектната компания изрича признателност на всички участници за присъединяване в процедурата, за подадените предложения, изразения търговски интерес и постигнатото положително равнище на конкуренция.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се осъществя от смесеното капиталово сдружение „ АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, записано в България през 2011 година с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e сдружение, записано в Гърция, с акционери гръцката обществена газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).

В сходство с устава си, „ АЙ СИ ДЖИ БИ” АД следва да бъде притежател на газопровода IGB, като прави финансиране на реализацията му, разпределение на преносния му потенциал и приемане приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в региона на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в региона на гр. Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и планов потенциал до 3 млрд.м3/година в посока Гърция-България. В взаимозависимост от пазарния интерес към прилагане на по-голям потенциал и опциите на прилежащите газопреносни системи, потенциалът е планиран да се усили до 5 млрд.м3/година, като следва развиването на пазара и по този метод позволявайки назад подаване (от България към Гърция) с в допълнение създаване на компресорна станция. Налице е подписан Меморандум за съгласие сред „ АЙ СИ ДЖИ БИ” АД и TAP AG по отношение на взаимни дейности по отношение на бъдещо свързване на газопровода IGB и с Трансадриатическия газопровод.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР