Проектната компания "Ай Си Джи Би" (ICGB) получи 41.46 млн.

...
Проектната компания "Ай Си Джи Би" (ICGB) получи 41.46 млн.
Коментари Харесай

Държавата захрани с 41 млн. лв. строителството на газовата връзка с Гърция

Проектната компания "Ай Си Джи Би " (ICGB) получи 41.46 млн. лева от "Български Енергиен Холдинг " за строителството на газовата връзка сред България и Гърция. От БЕХ коментират, че посредством паричната вноска ще бъде повишен капиталът на българо-гръцкото взаимно сдружение.

Тръбопроводът ще е с дължина 182 км сред гръцкия град Комотини и Стара Загора. Той е планиран за превозването на 3 милиарда куб. м природен газ годишно, като на един по-късен стадий потенциалът му може да се усили до 5 милиарда куб. м и да се сътвори опция за противоположен транспорт от България към Гърция. Като начало концепцията е по него да се транспортират 1 милиарда куб. м азербайджански природен газ годишно от находището "Шах Дениз ". Правителството обаче дава обещание импорт и на американски полутечен газ, както и от точки като Катар, Алжир, Израел и Египет.

Изпълнител на дейностите по построяването му е гръцката компания J&P AVAX. Доставчик на тръбите още веднъж е гръцка компания - Corinth Pipeworks Industry S.A., която завоюва контракта на стойност 58.3 млн. евро.

Общата стойност на плана е съвсем 470 млн. лв.. През декември 2018 година с решение на Министерския съвет бяха отпуснати 76.2 млн. лева, като месец по-рано Еврокомисията утвърди схемата за финансиране. Акционерите на взаимното българо-гръцко сдружение ICGB вземат участие общо с 46 млн. евро, 45 млн. евро идват от Европейската енергийна стратегия за възобновяване, а Европейската капиталова банка даде заем от 110 млн. евро на "Българския енергиен холдинг ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР