Проектната компания АО „Аккую Нуклеар“, която извършва строителството на АЕЦ

...
Проектната компания АО „Аккую Нуклеар“, която извършва строителството на АЕЦ
Коментари Харесай

Проектната компания за АЕЦ „Аккую“ е поискала разрешение за строителството на трети блок на атомната централа


Проектната компания АО „ Аккую Нуклеар “, която прави строителството на АЕЦ „ Аккую “ в Турция по план на „ Росатом “ е подала заявление до Турската организация по атомна енергетика (ТАЕК) за лицензия за строителството на трети блок на централата, оповестява РИА Новости, базирайки се на известие от компанията.

„ Заявлението за приемане на лиценз за строителството на блок №3 от АЕЦ „ Аккую “ е подадена в ТАЕК в края на март. АО „ Аккую Нуклеар “ приготви и показа в ТАЕК съответният пакет от документи “, са съобщили от организацията.

В края на 2018 година Турската организация по атомна енергетика издаде по този начин нареченото лимитирано позволение за строителство с присъединяване на Русия на втори енергиен блок на АЕЦ „ Аккую “. Ограниченото позволение в действителност е прелиминарен документ, допускащ създаване на обектите от бъдещия енергиен блок, като се изключи реакторната апаратура. През март бе обявено, че компанията „ Аккую Нуклеар “ (в състава на „ Росатом “), изпълняваща планът за създаване на първата АЕЦ в Турция чака през първото полугодие на тази година да получи главен лиценз за строителството на втори енергиен блок на атомната централа.

Строителството на енергиен блок №1 на АЕЦ „ Акк,ю “ стартира през април 2018 година Проектът за АЕЦ включва четири енергийни блока с съветски реактори ВВЕР-1200 потомство 3+, отговарящи на най-високите, по този начин наречени постфукушимски стандарти за сигурност. Стойността на плана е от порядъка на 20 милиарда $. Пускът на първи блок на АЕЦ „ Аккую “ се възнамерява за 2023 година, а по-късно по един енергиен блок на година. Проектът за АЕЦ „ Акк,ю “ се реализира по схемата „ построй, притежавай, експлоатирай “, по който съветската страна ще построи атомната електроцентрала и ще я ръководи.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР