Проектите за цифрова инфраструктура в Югоизточна Европа ще може да

...
Проектите за цифрова инфраструктура в Югоизточна Европа ще може да
Коментари Харесай

Министър Желязков: Цифровата инфраструктура в Югоизточна Европа ще може да се финансира с европейски средства

Проектите за цифрова инфраструктура в Югоизточна Европа ще може да се финансират след 2020 година от европейски стратегии. Това съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков по време на конгрес, отдаден на нововъведенията в района Иностарт (InnoStart Forum 2019). Събитието се провежда от Американската комерсиална камара.

" Един от основните планове, който може да получи поддръжка, е за обезпечаване на съгласуваност на автомагистралата Сърбия - България - Гърция. Това ще разреши придвижването на напълно самостоятелни коли. Магистралата и сега е подготвена, само че би трябвало да се построи свързаността, която е в подтекста на 5G инфраструктурата ", изясни министърът.

Росен Желязков напомни, че Европейският съюз възнамерява да отпусне 30 милиона евро за високоскоростен интернет в района.

В рамките на форума, министър Желязков организира двустранни срещи с министъра на нововъведенията и софтуерното развиване на Сърбия Ненад Попович и с министъра на осведомителното общество и администрацията на Северна Македония Дамян Манчевски. По време на диалозите бе изработен обзор на осъществяването на меморандумите за понижаване на интернационалните цени за роуминг за телекомуникационни услуги. Министрите подчертаха, че процесът, почнал в границите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, ще докара до идно сензитивно понижаване цените.

На журналистически въпрос за измененията в Закона за пощенските услуги, министър Желязков съобщи, че изрично няма да бъдат закривани пощенски станции, в случай че това е предпоставката за по-доброто обслужване или е единственият метод за обслужване. Министър Желязков напомни, че мрежата на „ Български пощи ", се състои от към 3000 пощенски станции и в някои огромни обитаеми места тя не е оптимална. По думите му нейната поддръжка генерира разноски, те се поемат от компенсацията, която сдружението получава всяка година, а пък тя идва от налозите.

Министърът акцентира, че концепцията на измененията в закона, е да се сътвори модел, който през глобата на Комисията за контролиране на известията да докара до усъвършенстване на пощенската мрежа.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР