Проектите за газови хъбове в Европа никнат като гъби след

...
Проектите за газови хъбове в Европа никнат като гъби след
Коментари Харесай

„Независимая газета“ прогнозира: „Турски поток“ неизбежно ще стане български

Проектите за газови хъбове в Европа никнат като гъби след дъжд, установи съветският в. "Независимая газета " и предвижда в заглавие: "Турски поток " неизбежно ще стане български ".

България е подготвена да одобри втората тръба от "Турски поток " и брои дните досега, когато ще се подреди измежду газовите хъбове на Европа. Страната откри нова права от директния газопровод, разчитайки на газ от Турция, Азербайджан и Русия.

Представители на Европейската комисия поддържаха на думи проектите на София, показва вестникът.

Изданието разяснява откритото на 3 август уголемение на директния газопровод за Турция с 20-километрова права от компресорната станция "Лозенец " до село Недялско. С построяването му България към този момент може да получава газ от Турция, Азербайджан, Русия "и от всички от Южния газов кулоар. С нея ще пренасяме 16 милиарда кубични метра газ в двете направления. Останали са 11 километра, само че сме подготвени и за тяхното създаване след подписването на контракта ", съобщи тогава министър председателят Бойко Борисов.

Според специалисти, представени в "Независимая газета ", Русия въобще не е имала различен вид, с изключение на да обърне втората тръба от "Турски поток " към България.

„ Ако приказваме, че "Турски поток " ще влезе в съществуващата към този момент газотранспортна система на България просто в реверсен режим, това е наложителност “, твърди аналитикът Сергей Правосудов.

„ Ако пък приказваме, че би трябвало да има някакъв спомагателен маршрут, който да влезе през морето непосредствено в България, към този момент въобще не става дума за това “, прецизира той.

"Поначало неминуем вид " е било съгласно него да се натоварят в реверсен режим газотранспортните мощности, които няма да се употребяват, щом "през Украйна ще се помпа по-малко газ ". За задачата би трябвало единствено да се построи свързващо звено сред България и Сърбия, споделя Правосудов.

Щом към този момент има работеща инфраструктура, която се нуждае единствено от малко допълнение, няма смисъл да строиш до нея от нулата нова тръба - нещо стопански нецелесъобразно, показва специалистът. Според него този вид не носи и политически опасности. "Политически опасности има постоянно, щом се строят нови мощности, в случай че пък се задействат старите, към този момент няма такива ", декларира той.

Ако се прегледат другите разновидности за направления, България е най-слабата частица - тъкмо поради политическите опасности, счита обаче бизнес анализаторката Ирина Капитанова. Има риск България внезапно да смени позицията си при възможна обща промяна на настройките в Европейски Съюз, припомня тя.

Рисковете за всички европейски планове са общи - "това са антируските наказания и натискът върху Европа от страна на Съединени американски щати ", разяснява икономистът Никита Исаев.

"Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп също се стреми да заеме мястото си на европейския газов пазар и го прави много нападателно - изяснява той. - И в случай че напрежението нарасне, управляващите на Европейски Съюз може да жертват ползите на България в името на европейските ", счита съветският наблюдаващ.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР