Проектите за изграждане на ветропаркове в Черно море ще преминат

...
Проектите за изграждане на ветропаркове в Черно море ще преминат
Коментари Харесай

Мартин Владимиров: Проектите за ветропаркове в Черно море ще преминат през задълбочени изследвания за въздействие върху околната среда

Проектите за създаване на ветропаркове в Черно море ще преминат през задълбочени проучвания за влияние върху околната среда. Това разяснява в „ Здравей, България " икономистът Мартин Владимиров. Преди към месец законопроектът беше признат на първо четене в пленарната зала.

„ Трябва да се ревизира въздействието върху морските жители, биоразнообразието. Тези процедури нормално лишават повече от две години в развитите страни - Дания, Германия, Нидерландия, Англия, Испания и други ", съобщи Владимиров. По думите му досега няма данни за отрицателно влияние след извършени стотици проучвания.

Йордан Господинов от Асоциацията на производителите на рибни артикули „ БГ ФИШ " изясни какви са терзанията измежду хората в сектора. „ В рибарския бранш имаме терзания поради някои незнайни. Ние сме декларирали неведнъж, че сме за зелената сила, при едно изискване: бранш „ Рибарство " да откри своето място в този закон ", съобщи Господинов. По думите му липсват проучванията за това по какъв начин перките биха се отразили на миграционните пътища, на локалните биотопи и дали ще има звук, трептения и магнитни полета.

Господинов посочи, че в региона на ветропарковете ще бъде неразрешено навлизането за риболовни лодки. Владимиров опроверга това изказване с думите, че на никое място в Европа няма такава процедура и риболовът не е неразрешен.

„ Ние правим икономически лов на риба и зареждаме заводи, които изнасят за Китай и Япония ", съобщи Господинов. Той изясни, че корабите за икономически лов на риба са огромни и употребяват влачещи уреди.

„ Разстоянието сред две вятърни турбини е сред 900 и 1800 метра. Инвеститорите и риболовците подписват съглашение при започване на строителството и перките се разполагат по този начин, че корабоплаването да е най-лесно ", отговори Владимиров.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР