Проектите за газови хъбове в Европа никнат като гъби след

...
Проектите за газови хъбове в Европа никнат като гъби след
Коментари Харесай

„Независимая газета“ прогнозира: „Турски поток“ неизбежно ще стане български

Проектите за газови хъбове в Европа никнат като гъби след дъжд, установи съветският в. " Независимая газета " и предвижда в заглавие: " Турски поток " неизбежно ще стане български ".
 
България е подготвена да одобри втората тръба от " Турски поток " и брои дните досега, когато ще се подреди измежду газовите хъбове на Европа . Страната откри нова права от директния газопровод, разчитайки на газ от Турция, Азербайджан и Русия.
 
Представители на Европейската комисия поддържаха на думи проектите на София, показва вестникът.
 
Изданието разяснява откритото на 3 август уголемение на директния газопровод за Турция с 20-километрова права от компресорната станция " Лозенец " до село Недялско. С построяването му България към този момент може да получава газ от Турция, Азербайджан, Русия " и от всички от Южния газов кулоар. С нея ще пренасяме 16 милиарда кубични метра газ в двете направления. Останали са 11 километра, само че сме подготвени и за тяхното създаване след подписването на контракта ", съобщи тогава министър председателят Бойко Борисов.
 
Според специалисти, представени в " Независимая газета ", Русия въобще не е имала различен вид, с изключение на да обърне втората тръба от " Турски поток " към България. -->
 
„ Ако приказваме, че " Турски поток " ще влезе в съществуващата към този момент газотранспортна система на България просто в реверсен режим, това е наложителност “, твърди аналитикът Сергей Правосудов.

„ Ако пък приказваме, че би трябвало да има някакъв спомагателен маршрут, който да влезе през морето непосредствено в България, към този момент въобще не става дума за това “, прецизира той.
 
" Поначало неминуем вид " е било съгласно него да се натоварят в реверсен режим газотранспортните мощности , които няма да се употребяват, щом " през Украйна ще се помпа по-малко газ ". За задачата би трябвало единствено да се построи свързващо звено сред България и Сърбия, споделя Правосудов.
 
Щом към този момент има работеща инфраструктура, която се нуждае единствено от малко допълнение, няма смисъл да строиш до нея от нулата нова тръба - нещо стопански нецелесъобразно, показва специалистът. Според него този вид не носи и политически опасности. " Политически опасности има постоянно, щом се строят нови мощности, в случай че пък се задействат старите, към този момент няма такива ", декларира той.
 
Ако се прегледат другите разновидности за направления, България е най-слабата частица - тъкмо поради политическите опасности, счита обаче бизнес анализаторката Ирина Капитанова. Има риск България внезапно да смени позицията си при възможна обща промяна на настройките в Европейски Съюз, припомня тя.
 
Рисковете за всички европейски планове са общи - " това са антируските наказания и натискът върху Европа от страна на Съединени американски щати ", разяснява икономистът Никита Исаев.
 
" Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп също се стреми да заеме мястото си на европейския газов пазар и го прави много нападателно - изяснява той. - И в случай че напрежението нарасне, управляващите на Европейски Съюз може да жертват ползите на България в името на европейските ", счита съветският наблюдаващ.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР