Проектите са много отговорна част от реализацията на инвестиционните намерения

...
Проектите са много отговорна част от реализацията на инвестиционните намерения
Коментари Харесай

Инж. Мирослав Мазнев, изп. директор на КСБ: Нападките на архитектите и проектантите срещу инженеринга са демагогия с цел извличане на политически дивидент

Проектите са доста виновна част от реализацията на капиталовите планове и това би трябвало да бъде подкрепено със съответните условия и отговорности към проектантите.

Те би трябвало да носят отговорност за плана и за позволените от тях неточности, както го вършат строителите, изпълняващи градежа. За това настояваме от Камарата на строителите в България.

През последните десетилетия страната ни и данъкоплатците са изгубили милиони левове поради некачествени планове. Забавянето на проектирането бе причина страната ни да не успее да усвои огромна част от предоставеното ни безплатно финансиране през първия програмен интервал на европомощта.

Затова и едно от условията за възстановяване на успеваемостта на усвояването на европейските средства по оперативните стратегии бе търговете да се разпореждат на правилото на инженеринга, който включва планиране и строителство.

Като резултат плановете за възстановяване на живота в градовете и селата ни започнаха да се случват по-бързо, по-качествено и по-евтино, каквото бе и настояването от страна на Брюксел.

Инженерингът е необятно употребена процедура в Европа, тя е законово одобрена в европейското законодателство.

Фактите демонстрират, че когато проектантите не работят в тясна връзка със строителите, както е при инженеринга, те постоянно вършат основни пропуски в работата си, които водят до скъпи за обществото последствия, като неугледна градска среда, архитектурни безумия, оскъпяване на цената на плановете и продължителното им закъснение.

В същото време проектантите не носят отговорност за своята работа, съизмерима с неприятните последици от нея, тъй като остават анонимни, прикривайки се ловко зад тила на изпълнителите.

Примерите за неприятно планиране са хиляди, само че бихме желали да напомним за един случай с необятно медийно отразяване – ремонтите на ремонта на Ларгото в София, които трябваше да бъдат направени поради съществени проектантски неточности. За пропуща осведоми и заместник-градоначалникът на столицата Тодор Чобанов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също неведнъж е заявявала, че проблемите с ремонтите в столицата са вследствие на неприятни проектантски решения. „ Често решенията на проектантите забавят и компрометират планове “, споделя Фандъкова.

Но вместо да бъдат наложени солени санкции на проектантите за некачествената им работа, която довежда до огромни директни загуби и още толкоз косвени, те постоянно остават отвън погледа на обществото и институциите и виновността се трансферира главно на строителя.

Заради неналичието на задоволително сериозна наказателна отговорност част от проектантите си разрешават безусловно да копират съществуващи и изпълнени към този момент планове, като в обособени случаи даже не посещават постройката или улицата, на която вършат план. Затова и се „ изготвят “ съществени планове в неуместни периоди. Само за два дни се проектира детска градина, за десетина дни – 44 обекта или подобен за подсилване на учебно заведение.

За тези проблеми признават и представителите на Камарата на архитектите в България. Сметката от това явно несериозно отношение към проектирането обаче заплащат изпълнителите, които носят и най-голяма отговорност за качественото осъществяване на обектите и, несъмнено, данъкоплатците.

Голяма част от рисковете, които водят до архитектурни и градоустройствени недоразумения, се заобикалят с възлагането на инженеринг. При тези поръчки проектирането се прави от правоспособни експерти.

За качеството на работата им обаче наблюдават тези, които ще носят отговорността за крайния резултат. Така се дава и опция за бърза реакция съгласно действителните, а не съгласно хипотетичните условия на терена.

За проблемите с качеството на обектите представителите на КАБ и Камарата на инженерите в капиталовото планиране непрестанно трансферират отговорността на някой различен – на възложителите за това, че не са упражнили задоволителен надзор върху направените от тях планове, на изпълнителите, на законодателството, на метода на осъществяване на търговете и така нататък

И това нормално се случва в навечерието на избори, с цел да се калкулират политически дивиденти и някои техни представители да се възползват за политическата си кариера, а не за възстановяване на строителството като цяло. Те към този момент се демонстрираха на политическата сцена, с което демагогията на говоренето им срещу инженеринга към този момент е ясна за българското общество.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР