Проектите на програмни бюджети на първостепенните разпоредители, ориентирани към постигане

...
Проектите на програмни бюджети на първостепенните разпоредители, ориентирани към постигане
Коментари Харесай

Работодатели искат бюджетите на някои ведомства да се обсъждат обществено

Проектите на програмни бюджети на първостепенните разпоредители, насочени към реализиране на цели и резултати, не са налични за авансово публично и експертно разискване. Това лимитира опцията за тяхното навреме и дейно консултиране с всички заинтригуваните страни и с браншовите и районни сдружения. Това показват от Българската стопанска камара (БСК) в позицията за плана за държавен бюджет, този на Държавното публично обезпечаване и на здравната каса.

От организацията припомнят, че още на първото съвещание на Тристранния съвет освен това държавно управление, са предложили да бъде съветван планът на решение на Министерски съвет за одобрение на средносрочната бюджетна прогноза за интервала 2018-2020 година, създадена от Министерството на финансите

В съответните си бележки по плановете от камарата предлагат промени в Закона за държавните такси, тъй че да се вкара разходопокривният принцип за всички държавни такси.

Независимо от декларираните съществени цели, показаният план за държавен бюджет за 2018 година не дава цялостна изясненост за предстоящите съответни резултати в обособените области на политики, както и за съответни планове за тяхното реализиране. В показаните претекстове са позволени многократни повторения и общи или неактуални обяснения по обособените области на политики, допълват в позицията си от БСК.

Те означават, че неведнъж завяваните общи политически планове за обезпечаване на външнополитическа поддръжка за присъединение на България в чакалнята на еврозоната и в самия валутен съюз не са подкрепени с разбор на осъществяването и предстоящо развиване на главните индикатори по така наречен Маастрихтски критерии за 2018 година и до 2020г. " Известно, че тези критерии са директно обвързани със следваната фискална, доходна и ценова политика ", се добавя в позицията.

Работодателите за следващ път показват, че още веднъж минималната работна заплата се образува без връзка с упования растеж на Брутният вътрешен продукт, продуктивността, компенсацията на наетите и така наречен разноски на труд за единица продукция.

В позицията се показва, че още веднъж е налице отвод от предприемане на решителни промени в основни сфери като регулаторна среда, обезпечаване на бистрота, успеваемост и резултатност на обществените разноски, фискална децентрализация, опазване на здравето и обучение и др.; В този смисъл организацията няма учредения за поддръжка на плана на бюджет на здравната каса - както заради отхвърли от реформиране на здравно осигурителната, по този начин и заради късното показване на текста предстоящ на координиране в тристранния съвет.

Продължава нарастването на разноските, в това число за хонорари в нереформираните системи, допълват от камарата и показват съответно с изключение на опазването на здравето, само че и социално-осигурителна система, защита и сигурност, административната система.

Без съображение от години размерът на осигурителните вноски, които страната прави за обезпечените от нея (пенсионери, деца, безработни, учащи се, обществено уязвими групи), не подхожда на разноските, които се вършат за тях, припомнят от камарата. За 2018г. вноската от страната за един човек ще е към 24 лева при междинна за обезпечените – 79.80 лева

Увеличението на размера на вноската за обезпечаваните от страната е нищожно. От плануваното нарастване на приходите единствено 30 на 100 са за сметка на осигурителните вноски, които страната прави за обезпечените от нея лица.

Ръстът на Брутният вътрешен продукт през последните години не е резултат от провеждането на целенасочени промени, а от външни фактори с намаляващо деяние - растеж на износа, импортирана дефлация (ниски цени на енергийните и съществени ресурси), разширяваща вътрешното ползване, продължаващ инерционен резултат от завършени планове, финансирани със средства на Европейски Съюз, забележителен растеж на непознатите туристи и други, показват още от камарата. Във връзка с това упованията за забележителен растеж на крайното ползване, подкрепени от повишаването на възнагражденията за държавната администрация, в образованието и защитата, неизбежно ще усилят вноса, пиша в позицията на организацията. Това на собствен ред ще ограничи чистия експорт на артикули и услуги и салдото по настоящата сметка, с евентуален резултат върху растежа на базовата инфлация. В изискванията на валутен ръб, продължителното следване на този вид политика включително, в интервала до 2020 година може да утежни на вероятностите и генерира спомагателен риск пред обезпечаване на нужната външна поддръжка за присъединение към механизма ERM II еврозоната, предизвестяват от БСК.

От организацията правят оценка като впечатляващ растежа на общите разноски по консолидираната фискална стратегия за 2018 година по отношение на предстоящото осъществяване за 2017 година – 12.8 % при растеж на общите доходи от 9.6%, и доста по умерено повишаване до 2020 година – надлежно сред 5.1-5.5% за приходите, и 3.5-3.8% за разноските. Несъмнено този метод и стъпка на растежа, основава прочут риск за осъществяването през 2018 година и може да провокира следващо ограничение на заплащанията по финансовите разноски, допълват от камарата.

Според позицията й стъпката за понижаване на недостига по консолидирания бюджет за 2018-2020 година може да бъде по-амбициозна – 0.5 % за 2018 година и 0 % за 2019 и 2020 година

Очакваното повишаване на вложенията през 2017 година не компенсира забележителния спад от миналата година, припомнят от камарата. Продължава приключването на капитали от страната при запазване на отрицателните параметри на капиталовата среда – главен мотор на растежа, в това число нереформирана правосъдна система, муден ход на създаване на електронното държавно управление, се показва още в позицията.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Бюджет 2018 (14)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР