Проектите Медея“ на сдружение Легал арт център“ и Виждам чрез

...
Проектите Медея“ на сдружение Легал арт център“ и Виждам чрез
Коментари Харесай

Два български проекта сред 30-те отличени с Наградата за европейски гражданин за 2020 г.

Проектите „ Медея “ на съдружие „ Легал арт център “ и „ Виждам посредством музика “ на фондация „ Музика за България “ са измежду 30-те лауреата от 25 страни, спечелили Наградата за европейски жител за 2020 година, оповестиха от пресцентъра на Европейския парламент. 

Отличието има алегорично изражение и се присъжда от Европейския парламент на жители или организации за осъществени от тях планове, спомагащи за поощряване на подоброто взаимно съгласие и интеграция сред жителите на страните членки или за подкрепяне на съдействието в региона на културата, което способства за укрепването на европейския дух полезности. 

Представителите на двата отличени плана от България ще получат почетен орден на гала по награждаването, която ще се организира на първо време на национално равнище, а по-късно всички европейски лауреати ще бъдат поканени на централна гала по награждаването в Брюксел или Страсбург, планувана за ноември 2021 г. 

Проектът „ Медея “ на съдружие „ Легал арт център “ , представлявано от актрисата Снежина Петрова включва работа с деца от разнообразни етнически групи и преглежда тематиката за толерантността и други европейски полезности освен като приказва за тях, само че и като ги разпростира посредством огромен сценичен артикул, който дава опция за сливане на локалната общественост в едно групово прекарване. 

Проектът е въодушевен от едноименната старогръцка драма на Еврипид. Обединявайки в взаимна работа потвърдени имена от българския спектакъл, деца от разнообразни етноси и студенти от филантропични и креативен специалности, планът се стреми да търси съвременна интерпретация на тематики като правото на живот, експулсирането, миграцията и силата на избора. Чрез действия, ориентирани към проучването на аспекти на многообразието и театралната интерпретация, участниците са били включени в поредност от арт-обучения и работилници под управлението на професионални артисти и психолози, допринасяйки за обществената интеграция. Финалът на плана е маркиран с огромен театър по едноименната старогръцка драма на сцената на Античния спектакъл в Пловдив с присъединяване на децата, минали образование в артистичните работилници. 

Другият лауреат на премията от България е планът „ Виждам посредством музика “ на фондация „ Музика за България “ , представлявана от Мелина Крумова. Неговата задача е да развива музикалното обучение и просвета и да дава новаторски благоприятни условия за хора в неравностойно състояние, които желаят да се занимават с музика. 

Проектът на фондацията предлага стратегия за музикално обучение, приспособена за деца и младежи със зрителни проблеми и е победител в състезанието за обществени бизнесмени „ Промяната “ 2018/2019. Той обезпечава цялостни стипендиантски стратегии за 6-месечно музикално обучение на 19 незрящи деца и младежи. Благодарение на плана музикални педагози са минали през обучителен курс за по-ефективна работа с незрящи, закупено е съоръжение за музикален кабинет, профилиран програмен продукт и музикални принадлежности и е проведен онлайн конкурс за асортимент на стипендианти. Избраните младежи са получили безвъзмездни музикални уроци и самостоятелни подготовки, а двама от стипендиантите са изнесли концерт пред повече от 300 души. По този метод младите участници в плана са получили опция да се усъвършенстват и да бъдат окуражавани да се занимават с това, което харесват. 

Наградата за европейски жител на Европейския парламент 

От 2008 година насам годишната Награда за европейски жител се присъжда на жители и организации за изключителни достижения в следните области:
дейности за поощряване на по-доброто взаимно съгласие и по-добрата интеграция сред жителите на страните членки или за подкрепяне на трансграничното или транснационалното съдействие в границите на Европейския съюз;дейности, включващи дълготрайно трансгранично или транснационално съдействие в региона на културата, което способства за укрепването на европейския дух;проекти, свързани с тематиката на настоящата Европейска година;дейности, които дават съответен израз на полезностите, заложени в Хартата на главните права на Европейския съюз.
Селекцията на 30-те лауреати за 2020 година беше осъществена от 11-членно европейско жури, ръководено от заместник-председателя на Екологичен потенциал Дита Харанзова (Обнови Европа). То направи своя избор, откакто българското национално жури в състав Асим Адемов (ЕНП), Цветелина Пенкова (С&Д), Илхан Кючюк (АЛДЕ), Симона Димитрова (Национален юношески форум) и Биляна Богоева (Българско учебно заведение за политика „ Димитър Паница “) излъчи своите номинации всред подадените кандидатури от България. 

Предишни лауреати на Наградата за европейски жител на Екологичен потенциал от България са Архимандрит Партений Фидановски (2018 г.), Мариана Пенчева и Иван Николов (2016 г.), национално читалище „ Бъдеще в този момент 2006 “ (2015 г.), доброволците от СУПЦ Варна и журналистът Христо Христов (2014 г.), акад. Валери Петров и доктор Милен Врабевски (2013 г.), Петър Петров, монтьор на кораба „ Коста Конкордия “ (2012 г.). 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР