Проектите бяха обсъдени днес на заседание на Националния съвет за

...
Проектите бяха обсъдени днес на заседание на Националния съвет за
Коментари Харесай

Бюджет 2018 криел много и приятни изненади, подкрепен с 5:2

Проектите бяха разисквани през днешния ден на съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС).

Председателят на НСТС, вицепремиерът Валери Симеонов увери публицистите, че бюджетът за следващата година крие доста и приятни изненади по прилика с пицата "Калцоне ", с която дефинира по-рано през днешния ден проектобюджета.

Симеонов зави бюджет 2018 в пица ”Калцоне” >>

С най-голяма поддръжка се употребява Законът за държавния бюджет, който бе подсилен от 5 организации на съвещанието, а 2 не го поддържаха. Най-малка поддръжка получи бюджетът на ДОО, получил 2 поддържа и 5 несъгласия, сподели Симеонов.
Бюджетът на НЗОК беше подсилен също от 5 организации, а 2 показаха противоречие.

„ Ако приемем, че тръгваме от двойка по шестобалната система и за всяка поддръжка на всяка от четирите представителни работодателски организации слагаме по един бал. Законът за държавния бюджет получи 5, т.е подсилен е от три представителни работодателски организации, за НЗОК е подсилен от 2 и от 2 не е подсилен, т.е. получи 4, а пък за ДОО получи двойка, т.е. нито една от представителните работодателски организации не го поддържа “, сподели ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, представен от БГНЕС.

Бюджетът на публичното обезпечаване не се поддържа от работодателите поради грубата, съгласно тях, интервенция на страната с нарастването на минималните осигурителни прагове и неналичието на ограничения, където такива би трябвало да има, да вземем за пример за подправените болнични, обоснова се Велев.

Той цитира данни, че макар неналичието на административно нарастване на МОД през предходната година, събраните осигуровки за първото полугодие на тази година порастват с 14% по отношение на същия интервал на предходната година.

Ася Гонева от КНСБ обаче счита, че това се дължи на увеличението на минималната работна заплата, както и на увеличената вноска за фонд "Пенсии " на държавното публично обезпечаване, съобщи Българска телеграфна агенция.

Синдикатът не поддържа бюджета на публичното обезпечаване поради отнемането на права на хората посредством усложнения достъп до краткосрочното обезщетение за безработица, доста дребна е и стъпката, с която се усилват пенсиите през идната година, разяснява Ася Гонева, която е изпълнителен секретар на КНСБ.

Синдикатът упорства стъпката, с която пораства тежестта на застрахователен стаж в пенсионната формула да е по-смела, и тя следващата година да стане 1,2 (сега e 1.1%), с цел да могат да повярват хората, че осигурителният им принос е от голяма важност. Правителството планува гладко повишаване на тази "стъпка ", като тя в края на 10-годишен интервал стигне до 1.5%.

По думите на Гонева оценката на синдиката за напъните на вносителя не е отрицателна, тъй като се вършат стъпки за възстановяване на приходите, само че те са закъснели и плахи.

По отношение на държавния бюджет от БСК имат процедурни рецензии. Заместник-председателят на БСК Димитър Бранков сподели, че законопроекти с публично значение би трябвало да бъдат оповестени за публично разискване преди съвещанието по тях на Тристранния съвет.

По думите му неправилен сигнал е и нарастването на заплати в нереформирани системи.

Синдикатите пък считат, че някои от бюджетните сфери остават недофинансирани. Те упорстват най-малко с 10 на 100 да се усилят всички бюджетни заплати.

Няма да се подвигат заплати "на калпак " >>

По тематиката за клас "прослужено време " работодателите оповестиха, че ще сезират Конституционния съд за противоконституционност на добавката. Синдикатите още веднъж повториха, че с предлагането на работодателите за включване на класа в главната заплата ще се появи нов тип неравноправие - хора на една съща служба да са с друга съществена заплата .

При облекченията за импорт на служащи от трети страни синдикатите са срещу да отпадне пазарният тест. Те са и против замяната на листата с специалности за по този начин наречената "синя " карта с понятието "висококвалифицирани служащи ".

Велев съобщи, че в средносрочен проект дефицитът на фрагменти в страната ще възлезе на над 500 000 души и по тази причина не би трябвало да има загради пред вноса на работна ръка.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР