Проектира се нов тип семейство и нов тип човек, като

...
Проектира се нов тип семейство и нов тип човек, като
Коментари Харесай

Богослови алармират: Проектира се нов тип семейство, жертва са децата

Проектира се " нов " вид семейство и " нов " вид човек, като първата жертва са децата. За това предизвестяват проф. доктор Димитър Попмаринов, доцент доктор Мариян Стоянидов и доцент доктор Свилен Тутеков, преподаватели от Богословския факултет на ВТУ " Св. св. Кирил и Методий " в писмо, изпратено до Светия синод.

Те упорстват Православната черква да обърне внимание на почналите промени в законодателната и нормативната уредба в страната и молят гласът на Църквата да бъде чут, когато става въпрос за опазване на фамилията, за духовното здраве на децата ни и за готвените законодателни промени.

" Обръщаме се към Вас във връзка възходящата паника в българското общество, подбудена от опитите за налагане на обществено законодателство и просветителни практики, учредени върху идеологии, застрашаващи самата същина и достолепието на индивида като облик Божий.

Започва се от " най-малките ” – децата, а по подобен метод се разрушават фамилията и обществото. През предходната 2018 година излязохме със мнение по необятно разискваната Истанбулска спогодба и нейните скрити рискове за децата и фамилията. Категорично декларирахме, че полът не може да бъде свеждан до обществен конструкт, че родителството, майчинството и бащинството не могат да бъдат определяни като " обществени функции ”.

Също по този начин изрично декларирахме, че понятия като " джендър " и съответната идеология не следва да бъдат превръщани в правна норма ", напомнят преподавателите.

Днес още веднъж сме очевидци на опити за внедряването на тактики в региона на фамилното законодателство, обществените услуги и на образованието, които елементарно могат да се трансфорат в механизми на ново обществено инженерство, придължават богословите.

Те са безапелационни, че е неприемливо грижата и закрилата за децата да бъде изземвана от нови идеологии, които обезличностяват индивида и разрушават фамилията. " Те издигат прегрешението в блян, а добродетелта одобряват за уязвимост: " Злото назовават положително, и положителното – зло, тъмнината смятат за светлина, и светлината – за мрачевина “ (Ис. 5:20).

"...последиците от това ново обществено инженерство са пагубни. Намесата на страната под натиска на така наречен " дистрибутори на обществени услуги ” от неправителствения бранш в връзките родители-деца, стигматизирането на фамилията и на родителите като " опасност ” и " заплаха ” за личните им деца, превръщането на детето в индивид на безспорни права, насилственото развращаване на децата посредством прокарването от джендър идеологията, полово обучение в детските градини и учебните заведения и така нататък са единствено част от механизмите за налагането на практики, които подменят християнската истина (и въобще всяка обичайната норма) за индивида и фамилията ", упорстват богословите.

Тримата преподаватели са безапелационни, че в националното законодателство не трябва да се позволява под външен напън регламентиране на обществени практики, които разрешават насилственото отделяне на децата от техните родители.

" Родителите са тези, които основават децата, а не страната и не трябва поради обособени прецеденти на безотговорни хора да се търси опрощение за налагане на новата идеология. Държавното обучение изрично не е място за индоктриниране и привнасяне на каквато и да било идеология, включително и на джендърната.

Запазването на духовните, моралните и обществените устои на фамилията и възпитанието на децата като пълноценни персони са били постоянно съществена пастирска грижа на Православната черква и на нейното богословие ", допълват те.

" Гласът на православното богословие има място във всяка виновна полемика за смисъла и полезността на фамилията, за тайната на пола, за родителството, майчинството и бащинството, за възпитанието на децата, т.е. за индивида и обществото като цяло.....Макар Църквата да е отделена административно от страната, духовно тя е с преобладаващата част от народа на тази страна. В решителни моменти от нашата история тя постоянно е вземала избавителна за него страна. Убедени сме, че гласът на Църквата би трябвало да бъде чут в обществения спор по всеки важен въпрос от дневния ред на обществото ", приключва писмото.

На свое заседание Светият Синод е решил текстът на писмото да бъде оповестен на формалния им уебсайт, с цел да бъде редуциран до знанието на необятната общност.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР