Проекти за участие в международния конкурс на Столична община за

...
Проекти за участие в международния конкурс на Столична община за
Коментари Харесай

Столична община получи седем проекта за обновяването на площад "Св. Неделя"

Проекти за присъединяване в интернационалния конкурс на Столична община за възобновяване и възобновяване на площадното пространство на пл. " Св. Неделя " са подали седем водещи архитектурни бюра от Италия, Франция, Русия и България, оповестиха от кметството.

Предложенията са на консорциум: OW/MA/CL с членове One Works, Maofficina, Сracknell; Студио Паола Вигано; " Конкурент-90 " ЕООД; Студио Вилмот; Студио Фуксас; Обединение AI Architects LLD, CLAB Architettura, Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширинян; Обединение " ДжиТиЕрЕф & Студио Морфе " с участници в обединяването: Студио " Морфе " и " Джовани Тортели Роберто Фрасони Аркитети ".

На 28 и 29 ноември интернационалното жури ще оцени и класира идейните планове. В журито вземат участие основните архитекти на Москва и Варшава, архитекти от Ротердам, Атина, Тирана, както и представители на Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите, Регионален исторически музей София, Университета по архитектура, строителство и геодезия, НАГ и СОС, напомнят от общината.

Международният конкурс за реорганизация на пл. " Св. Неделя " дружно с експониране на разкритото археологическо завещание беше разгласен през февруари тази година. На първия стадий на състезанието участваха 14 екипи, като до втори кръг – правене на абстрактен план – доближиха 7, измежду които одобрени архитектурни студиа от Италия, Франция, Русия и България.

На създателя на класирания преди всичко план Столична община ще разпореди изработването на плановете за възобновяване на пл. " Св. Неделя ".

Междувременно Съюзът на архитектите в България (САБ) разгласи различен конкурс за план на обновяването на площад " Св. Неделя ". В него победител ще бъде определен от жури, в което членуват представители на САБ и от Камарата на архитектите в България - районна гилдия София-град. Негов ръководител е проф. Борислав Борисов, ректор на Висшето строително учебно заведение " Любен Каравелов ".

Като причина за оповестяването на различния конкурс ръководителя на САБ проф. Тодор Булев разгласи, че изискванията на интернационалния конкурс мощно са лимитирали опциите за присъединяване в него на български архитекти. Сред тях са 1.5 милиона лв. оборот, от които 750 хиляди лв. за сходни планове за последните 3 години, 15-членен екип и 25 хиляди кв.м проектирани площади.
В различния конкурс до момента са признати 15 идейни плана на разнообразни архитектурни екипи, като крайният период за присъединяване е 25 ноември.

После разработките ще бъдат показани на галерия, след което е планувано публичното им разискване и оценка. На 30 ноември журито на състезанието ще разгласи спечелилия и подгласниците му.

Конкурсът на общината за обновяването на площад " Света Неделя " беше разгласен през септември предходната година, а месец по-късно беше преустановен и пуснат с нови условия, след митинг от Камарата на архитектите в България.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР