Проекти за неземеделски дейности за общо 68 млн. евро се

...
Проекти за неземеделски дейности за общо 68 млн. евро се
Коментари Харесай

Проекти за 68 млн. евро за неземеделски дейности се приемат по ПРСР 2014-2020


Проекти за неземеделски действия за общо 68 млн. евро се одобряват по Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 до 7 декември 2018 година Това разгласи Венислава Бояджиева, специалист дирекция „ Развитие на селките региони “ в Министерство на земеделието, храните и горите по време на семинар „ Подпомагане на агросектора и развиването на селските региони посредством Общата селскостопанска политика на Европейски Съюз през 2019 година “ в Арбанаси, проведен по план CAP HOT SPOT на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Семинарът по плана се организира в доста подобаващ миг, когато е отворен приемът, съобщи тя. Подмярката за кандидатстване е 6.4.1 „ Инвестиции в поддръжка на неземеделски действия “. Средствата са предопределени за „ Инвестиции, ориентирани към развиване на занаяти “ с бюджет от 3 млн. евро, за услуги и произвеждане на артикули във всимки браншове и други неземеделски действия с бюджет от 65 млн. евро. Максималният размер на разноските по плана може да бъде до 600 000 евро и съфинансиране до 50%, акцентира Венислава Бояджиева. Подробности и полемика по мярката направи Христо Панайотов, специалист по ПРСР в „ Агробизнес Консултинг “.

Симеон Кузманов, специалист дирекция „ Директни заплащания и идентификация на аграрни имоти “ в МЗХГ показа бъдещите цели на България по ОСП. Той обясни другите схеми за подкрепяне по акцията за директни заплащания. Предвижда се по схемата за млечни крави да отпадне диференцираното подкрепяне до 250-то и над 250-то възможно животно. За обвързаното подкрепяне за млечни крави под селекционен надзор ще се добави условие за реализация на най-малко 1 500 кг мляко и/или млечни артикули в еквивалент мляко на възможно животно от застрашените от изгубване породи и породите с комбинирано потребление. За овце-майки и кози-майки под селекционен надзор ще отпадне диференцираното подкрепяне до 300-то и над 300-то възможно животно. Кузманов изясни, че ще бъдат занижени условията за реализация на пазара при добива на ябълки, круши и вишни, сливи и десертно грозде по схемата за подкрепяне на плодове. Предвижда се да започва нова скица за обвързано подкрепяне за зеленчуци (домати, краставици, корнишони, патладжан, пипер).

Семинарът беше открит от ръководителя на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Венцислав Върбанов. Той обясни, че осведомителна акция по план „ CAP – Hot Spot “ се организира за да се увеличи публичното схващане за ролята и целите на Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз. Искаме да покажем по какъв начин ОСП оказва помощ да се реализира уравновесено развиване на селските региони, както и за методите, по които тя подкрепя селското стопанство, с цел да отговори на световните провокации, оказващи въздействие върху всички нас, съобщи Върбанов. Дейностите по плана – семинари, отворени дни във ферми, изложби, конференция и други бяха показани от Теодора Георгиева, основен секретар на АЗПБ и специалист по плана. Те ще се проведат в рамките до юни 2019 година

Проектът цели да покаже по какъв начин ОСП посредством шерване на най-хубавите практики ще разреши на участниците в селските региони и на други заинтригувани страни да се учат един от различен, както и да се оправят сполучливо с провокации при осъществяването на целите на ЕК – жизнеспособно произвеждане на храни, стабилно ръководство на естествените запаси, уравновесено развиване на селските региони, основаване и напредък на работни места, съобщи Ивайло Тодоров, началник на плана, който показа положителни практики по ОСП в България. С акцията ще се насърчат и вдъхновят младежите да търсят нови благоприятни условия в селските региони, както и да преоткрият техния капацитет, представяйки селското стопанство като прелъстителен, конкурентоспособен, динамичен и печеливш за младежите бранш, добави той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР