Проекти на обща стойност от над 340 млн. лв. се

...
Проекти на обща стойност от над 340 млн. лв. се
Коментари Харесай

Проекти за над 340 млн. лв. с финансиране от ЕС се изпълняват в Северозапада

Проекти на обща стойност от над 340 млн. лева се извършват в Северозападния регион по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност " (ОПИК). Това стана ясно през днешния ден на среща сред заместник-министъра на стопанската система Александър Манолев и представители на регионалните администрации на Видин, Враца, Ловеч, Плевен и Монтана. Целта бе да се обсъдят общи ограничения за поощряване на районната стопанската система и гарантиране на устойчивостта по договорите, финансирани с европейска безплатна помощ.

Към момента към една трета от всички подписани контракти по ОПИК са с осъществяване на действия в Северозападния регион. Тези предприятия към този момент са се възползвали от над 157 млн. лева безплатно финансиране, а огромна част от плановете са в развой на осъществяване. „ Развитието на Северозападна България е стратегически приоритет и ние ще продължим да използваме всички принадлежности, с цел да насърчим икономическия му напредък ", сподели зам.-министър Манолев. По думите му в процедурите, които започват по ОПИК поредно се дава предимство на планове, които се извършват в тази част на България.

По време на срещата бе контрактувано представители на регионалните администрации да получат опция да вземат участие като наблюдаващи в дейностите по мониторинга на плановете в региона, дружно с специалистите на Министерството на стопанската система „ По този метод регионалните администрации ще получат доста значима противоположна връзка от бизнесмените, какво може в допълнение да бъде направено, с цел да се усъвършенства цялостната бизнес среда и да подсигуряваме резистентност на плановете, които се осъществят в Северозападна България ", акцентира икономическият заместник-министър. Той подчертава и на измененията направени в изискванията за кандидатстване по процедурите на европейската стратегия, с цел да не се позволява фиктивно осъществяване на планове в Северозападния регион от компании, опитващи да се възползват от приоритизирането, при набирането на планови оферти.

В срещата присъединяване взеха регионалният шеф на Монтана Росен Белчев, регионалният шеф на Ловеч Георги Терзийски, зам.-областният шеф на Плевен доктор Красимир Трифонов, зам.-областният шеф на Враца Мирослав Комитски, ръководителят на ръководещия орган на ОПИК Ивелина Пенева и др.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР