Проекти на обща стойност от над 340 млн. лв. се

...
Проекти на обща стойност от над 340 млн. лв. се
Коментари Харесай

Северозападът получава над 340 млн. по европрограма


Проекти на обща стойност от над 340 млн. лева се извършват в Северозападния регион по Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " (ОПИК). Това стана ясно през днешния ден на среща сред заместник-министъра на стопанската система Александър Манолев и представители на регионалните администрации на Видин, Враца, Ловеч, Плевен и Монтана. Целта бе да се обсъдят общи ограничения за поощряване на районната стопанската система и гарантиране на устойчивостта по договорите, финансирани с европейска безплатна помощ.

Към момента към една трета от всички подписани контракти по ОПИК са с осъществяване на действия в Северозападния регион. Тези предприятия към този момент са се възползвали от над 157 млн. лева безплатно финансиране, а огромна част от плановете са в развой на осъществяване. " Развитието на Северозападна България е стратегически приоритет и ние ще продължим да използваме всички принадлежности, с цел да насърчим икономическия му напредък ", сподели зам.-министър Манолев. По думите му в процедурите, които започват по ОПИК поредно се дава предимство на планове, които се извършват в тази част на България.

По време на срещата бе контрактувано представители на регионалните администрации да получат опция да вземат участие като наблюдаващи в дейностите по мониторинга на плановете в региона, дружно с специалистите на Министерството на стопанската система. " По този метод регионалните администрации ще получат доста значима противоположна връзка от бизнесмените, какво може в допълнение да бъде направено, с цел да се усъвършенства цялостната бизнес среда и да подсигуряваме резистентност на плановете, които се осъществят в Северозападна България ", акцентира икономическият заместник-министър. Той подчертава и на измененията направени в изискванията за кандидатстване по процедурите на европейската стратегия, с цел да не се позволява фиктивно осъществяване на планове в Северозападния регион от компании, опитващи да се възползват от приоритизирането, при набирането на планови оферти.

В срещата присъединяване взеха регионалният шеф на Монтана Росен Белчев, регионалният шеф на Ловеч Георги Терзийски, зам.-областният шеф на Плевен доктор Красимир Трифонов, зам.-областният шеф на Враца Мирослав Комитски, ръководителят на ръководещия орган на ОПИК Ивелина Пенева и др.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР