Проектът за язовир Луда Яна край Панагюрище включва и пречиствателна

...
Проектът за язовир Луда Яна край Панагюрище включва и пречиствателна
Коментари Харесай

Строителството на язовир "Луда Яна" за над 56 млн. лв. е пред провал

Проектът за язовир " Луда Яна " край Панагюрище включва и пречиствателна станция

© Цветелина Белутова Договорът за строителството на язовир " Луда Яна " може да бъде прегратен. Причината е, че три години откакто районното министерство подписа контракт за 56.3 млн. лева с Данък добавена стойност с обединяването сред " Щрабаг " и " Станилов ", са изпълнени едвам 30% от дейностите.

Това излиза наяве от отговора на министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова на въпрос на депутати от Българска социалистическа партия. Язовирът трябваше да бъде подготвен през март 2019 година, само че към ноември градежът към момента е прекомерно надалеч от довеждане докрай. Основната виновност, съгласно Аврамова, е на строителните компании.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Проектирането и строителството на язовира за първи път стартира през 80-те години на предишния век, само че през 2000 година планът е замразен. Пускането на язовир " Луда Яна " е значимо, тъй като би трябвало да реши казуса с питейната вода на най-малко 26 хиляди души край Панагюрище. Проектът включва също пречиствателна станция с потенциал 300 л/сек, два довеждащи водопровода и две помпени станции.

Един куп проблеми

През 2016 година районното министерство разпорежда поръчката за 56.3 млн. лева на обединяване сред " Щрабаг " и " Станилов ". Основен източник на финансиране е Световната банка, която обезпечава 80% от бюджета на плана, а останалите са от страната.

" Изпълнителят изпитва усложнения с обезпечаване на нужните запаси - инженерен състав, служащи, машинизация за осъществяването на контракта ", написа в отговора на Аврамова, от който излиза наяве още, че строителите позволили и механически неточности, които са наложили част от издигнатото да бъде разрушено и наново осъществено. " По плана за " Луда Яна " е имало удължение на периода поради неприятни атмосферни условия, само че даже и то е изтекло ", отбелязва още министъра в отговора си.

Има и сериозен проблем с единият сътрудник, " Станилов ", който е с 40% дял в консорциума. " Фирмата е в неприятно финансово положение от известно време и против нея се водят производства по неплатежоспособност ", споделя Аврамова. Същото потвърдиха няколко самостоятелни източника на " Капитал " от сектора.

През октомври сдружението е било отписано и от Централния професионален указател на строителя, който се поддържа от Камарата на строителите (КСБ). От камарата обясниха за " Капитал ", че очевидно компанията не е подала информация за съществуване или липса на отговорности по член 87, алинея 11 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс в оказания период тази година и е отписана. Според информация в регистрите подизпълнител на " Станилов " е подал иск за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност. Имало е още няколко такива, само че те са прекъснати.

От " Щрабаг " и " Станилов " отхвърлиха да отговорят на въпросите на " Капитал ", като първите прецизираха, че по контракт не могат да разясняват обекта.

А страната

От отговора на Аврамова излиза наяве, че Министерство на регионалното развитие е било наясно със закъснението, защото са провеждани редица срещи, а страната е отправила искове за неустойки. В момента министерството проучва обстановката и обмисля какво да предприеме, като един вид е да се приключи контракта напълно.

От ведомството не дадоха отговор в посочения период на въпросите на " Капитал " какъв ще е размерът на глобите за изпълнителя, по кое време ще решат дали да прекратят контракта и какви средства са изплатени досега от бюджета от 56.3 млн. лева Не е ясно и какъв е регламента по отношение на главният източник на финансиране - Световната банка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР