Проектът за въвеждане на втора здравна вноска у нас, решението

...
Проектът за въвеждане на втора здравна вноска у нас, решението
Коментари Харесай

Проф. д-р Красимир Методиев, експерт по биотероризъм и почетен консул на Израел в България, пред „Труд“: Бежанската лавина е огромна геополитическа грешка

Проектът за въвеждане на втора здравна вноска у нас, решението на Европейски Съюз да стартира наказателна процедура против Унгария и анонсът, че България счита да открие генерално консулство в Йерусалим, станаха обект на оживени полемики. Полезни или нездравословни са тези планове, подготвена ли е страната ни да реагира съответно при бедствия, повреди и терористични офанзиви и има ли почитатели Медицинският университет във Варна, който първи у нас вкара наложително образование по контратероризъм за стажант-лекарите, беседваме с проф. доктор Красимир Методиев.


– Реформата в здравния бранш още веднъж прикова вниманието на обществото, този път с план за въвеждане на спомагателна здравна вноска. Смятате ли, че това ще стабилизира системата, проф. Методиев?
– Здравеопазването има потребност от гражданска война, която неизбежно би трябвало да се случи. Проблемите в бранша са доста и би трябвало да се решат без самарянство и страсти. Един от тях е съществуването единствено на една каса. Друг е неналичието на логаритъм за обединяване на всички служби, ангажирани за реакция при бедствия, повреди и терористични офанзиви. Спешната помощ, лечебните заведения, БЧК, полицията, пожарната са обособени структури и при рискови условия не могат да работят стремително.

– Имате дълъг опит в тази сфера като абстрактен мотор на неповторимите за България семинари по контратероризъм, които Медицинският университет във Варна дружно с посолството на Израел провежда към този момент пет години. Какво би трябвало да предприемем, с цел да не буксува системата?
– Нужно е да използван румънския модел, който се сочи като образец и в Брюксел. В северната ни съседка работи съвършена конструкция, обезпечена с съвременна техника. В Букурещ работи Национален център за реакции при бедствия и повреди. В една постройка един до различен работят медици, пожарникари и служители на реда. При всеки сигнал, без значение къде на територията на страната, те реагират координирано и на секундата. Автор на модела е проф. Раед Арафат, специалист към НАТО и държавен секретар по въпросите на всеобщите провали, естествените бедствия и тероризма. С него имаме дългогодишно съдействие, той е „Доктор хонорис кауза“ на МУ-Варна и постоянен посетител преподавател. Преди два месеца по негова покана със здравния министър Кирил Ананиев и основния секретар на Министерство на здравеопазването проф. Красимир Гигов посетихме този народен център и звената, които дават отговор за първата помощ в Румъния. Имахме и работни срещи с министрите на вътрешните работи и опазването на здравето на Румъния, които изявиха подготвеност да ни оказват помощ да внедрим тяхното ноу хау. В момента с министър Ананиев приготвяме работен протокол, на чиято база да стартираме смяната и да раздвижим нашата закостеняла система. Защото даже и да сме пожалени от терористични офанзиви, бедствия и повреди постоянно се случват. Ще дам два образеца от Варна – наводнението в Аспарухово, което взе 13 жертви, и обръщането на понтонния мост в Белослав, където починаха десетки и пострадаха стотици. Тогава цареше цялостен безпорядък, ранените безусловно бяха струпани в двора на тогавашната Окръжна болница. Такива неща през днешния ден не трябва да се случват.

– Само неналичието на логаритъм ли ни пречи или става дума и за доста пари за съоръжение?
– И двете. В Румъния системата надалеч надвишава нашите благоприятни условия. Там има оборудвани коли и мотоциклети за парамедици, хеликоптери, санитарни самолети, както и болнични бази в Букурещ, готови за обслужване на потърпевши при всеобщи поразявания. Но Румъния е усвоила над 800 млн. евро от фондовете на Европейски Съюз за здравния си бранш, а сега кандидатства за нови 200 млн. евро. Би трябвало да се поучим от опита на северната ни съседка, с цел да спрем да изоставаме. У нас страната дава големи средства за здравния бранш, само че има доста течове и резултатът се губи.

– Бихте ли показали от кое място изтичат средства?
– Пример са загубите от неосигурени пациенти. Над 1,5 млн. българи не внасят и лев! Не може те да бъдат лекувани наедно с правилните платци. Недопустимо е. В Израел, да вземем за пример, това не може да се случи. Там който не заплаща, просто е отвън закона, тъй като всеки би трябвало да носи отговорност за личното си и за националното здраве. Друг изострен проблем е районната медицина. У нас има съвременни центрове, само че има и цели райони, в които популацията не е виждало доктор от години – няма даже джипита. Тези хора са дискриминирани. Затова потокът към университетските лечебни заведения е голям и постоянно затруднява тяхното действие.

– Повече лечебни заведения ли са ни нужни?
– Не, нужна е организация. Ще направя паралел. У нас има над 420 лечебни заведения, а в Израел са 25, само че там до 7 минути пациентът е доставен до профилирано звено, макар че популацията към този момент е 9 милиона души при 7 милиона в България. Израел е водеща в света страна и във връзка с реакцията при бедствия, повреди и тероризъм. Там е доста мъчно да се случи ранени при всеобщи поразявания да починат поради закъснение на помощта – нещо, което у нас още е реалност.

– МУ-Варна първи у нас вкара наложително образование за всички стажант-лекари по контратероризъм. Миналата година ректорът проф. Красимир Иванов прикани този модел да бъде прибавен във всички университети и получи поддръжката на вицепрезидента Илияна Йотова. Има ли прогрес тази самодейност?
– Ректорът на МУ-Варна проф. Красимир Иванов гледа надалеч напред в бъдещето и по тази причина тук реализираме неща, немислими за България. Веднага след атентата в Сарафово организирахме неповторимите уъркшопове по контратероризъм, на които гостуват водещи специалисти от Института по контратероризъм в Херцлия, Израел, както и от страни от НАТО. В началото те бяха много озадачени от това, че нямаме никаква организация, само че след последния уъркшоп ни похвалиха, че сме постигнали оптималната съгласуваност. Благодарение на проф. Иванов създадохме основата на един работещ модел за реакция при бедствия, повреди и терористични офанзиви, който е основа на едноседмичното образование по доктрина и процедура на стажант-лекарите. Те са готови да работят по израелската система, само че една птичка пролет не прави. Пак се връщаме към началото – нужна е ефикасна съгласуваност с останалите служби. Признанието, че сме първи, ни радва, само че няма да има резултат за обществото, в случай че останем единствени. Затова предлагаме нашия опит на другите медицински университети и към този момент има интерес от Плевен, Пловдив, Стара Загора.

– МУ-Варна изпраща и доста специализанти във водещи израелски лечебни заведения. Колко от тях се връщат да работят в България?
– До през днешния ден сме изпратили над 120 млади български лекари да се квалифицират в лечебните заведения „Хадасса“ в Йерусалим, „Рамбам“ в Хайфа и „Шиба“ в Тел Авив. За наслада, само че и за жал, повече от половината не се връщат у нас. След като са работили на толкоз влиятелни места, за тях светът на медицината е отворен. Канят ги от целия свят.

– При последното си посещаване в Израел на среща с премиера Бенямин Нетаняху министър-председателят Бойко Борисов анонсира, че България ще открие свое генерално консулство в Йерусалим. У нас това провокира вълна от терзания, че по този начин ще станем цел за терористите. Основателни ли са тези опасения?
– Радвам се, че министър председателят взе участие в годишната среща на Института по контратероризъм в Херцлия, с който си сътрудничим интензивно. Убеден съм, че като специалист в бранша на сигурността Бойко Борисов е оценил равнището на работа в Израел и ще поддържа концепциите ни за промяна в бранша. Откриването на генерално консулство е дипломатически въпрос. Но за какво да не го създадем? Повечето от латиноамериканските страни към този момент изнесоха посолствата си в Йерусалим, Румъния и Чехия също обявиха такива планове. Според мен това ще е плюс за България. Учудвам се на терзанията, те са нелогични, а създателите им евентуално в никакъв случай не са стъпвали в Израел. Трябва да престанем да се опасяваме, че това е рискова страна. Който е бил там, признава, че е попаднал в парадайс. Израел е съвременна страна с извънредно високо равнище на народна власт и съвсем никаква корупция, която ни е другар и от която можем да почерпим опит в доста сфери.

– Можем ли да сме спокойни, че България е остров на непоклатимост в Европа във връзка с терористичните офанзиви?
– В света през днешния ден съвсем няма острови на непоклатимост. Но в случай че погледнете къде в Европа се случват най-вече терористични офанзиви, ще видите, че това става в страни, чиито политически водачи се пробват да принизят заканите. А те не трябва да се отхвърлят. Тероризмът е постоянно едни гърди пред нас, никой не е застрахован и по тази причина би трябвало постоянно да сме нащрек и добре готови. Избиването на почтени хора в името на неверна идея опонира на главните полезности на Европа, тъй като никой не трябва да натрапва другимо своята вяра, политически възгледи и персонални упоритости.

– Но Европа като че ли подцени тези полезности, допускайки бежанската лавина. Грешка ли беше това?
– Смятам, че беше голяма геополитическа неточност. Над 3 млн. бежанци са влезнали в Европа, прииждат и нови, само че те се капсулират, оформят гета. В някои от южните градове на Франция бял човек към този момент не влиза въобще! Добре е да бъдем хуманни и да одобряваме хора в потребност, само че те би трябвало да бъдат асимилирани и приспособени към нашите общества съгласно християнските полезности. Голяма част от Африка също е тиктакаща бомба от милиони евентуални бежанци. Изумен съм, че европейските политици позволиха такава неточност, която в този момент се пробват да поправят отново по несъответствуващ метод – посредством разселване. Унгария зае изключителна национално виновна позиция, за което в този момент желаят да я санкционират, Полша – също. А България – най-бедната страна в Европейски Съюз, за какво да поема това натрапеното от други задължение?!

– Като специалист по биотероризъм в НАТО, бихте ли показали кои са най-страшните закани?
– Биотероризмът е най-опасен, тъй като бързо може да порази големи групи от хора. Безспорно най-страшното оръжие са спорите на антракса, в случай че са модифицирани за бързо деяние. Инфекцията е мълниеносна. С един дрон терорист може да разпръсне спорите и да порази хиляди хора до 5-8 часа. Втори в класацията е вирусът на вариолата, която за благополучие от дълго време е забравена, само че в профилирани лаборатории се пазят варианти. И там провалите са бързи и извънредно тежки.

– А добилият в последно време известност „ Новичок “ какъв брой рисково биооръжие ли е?
– Този нервно-паралитичен сътрудник не е по този начин рисково оръжие, тъй като не е за всеобщо, а за самостоятелно поразяване – също като чадъра с рицин, с който бе токсичен Георги Марков. Слава Богу, че биотероризмът не е първи избор на злонамерените хора. Те избират стандартни средства, защото за добре готова биологична офанзива са нужни специалисти и съвременна лаборатория. Това изисква време, а терористите през днешния ден желаят да работят бързо, всявайки боязън и смут. В историята обаче има образци за биотероризъм. Такъв е завладяването на крепостта в Крим преди стотици години посредством прекачване с катапулти на трупове на умрели от чума хора. При усвояването на Америка има данни, че бойците са подарявали на индианските племена инфектирани с холера одеала. И в по-скорошни години има такива случаи – в заведение за бързо хранене в Съединени американски щати пакостник болести над 200 души със салмонела. Затова биотероризмът не трябва да се подценява.

– Какви са наблюденията Ви като почетен консул на Израел в България – усилват ли се туристите и вложенията?
– Туристите стават от ден на ден. За последната година над 240 000 израелци посетиха България, като множеството идват на отмора по Черноморието. Има и доста положителни образци за обществено виновни вложители. Ще посоча Офер Миретцки, притежател на Грандмол Варна, апарткомплекси, верига хотели и бизнеси в столицата. От 20 година той работи у нас, вложенията му са над 300 млн. $ и е деен спонсор на варненските лечебни заведения. Предложил съм го за жител на България, тъй като би трябвало да насърчаваме вложителите, отворени към потребностите на обществото. Страната ни няма да има проблем с привличането на непознати вложители, в случай че свие бюрокрацията и корупцията. И в случай че спонсорите и донорите биват улеснявани, а не възпрепятствани в благородните им инициативи. По света такива хора получават самопризнание най-малкото с благодарствени табели, на които са изписани имената им, тъй като са добър образец. У нас този противоположен инстикт към момента е необичайност.

Нашият посетител
Проф. доктор Красимир Методиев е началник на катедра “Предклинични и клинични науки ” в Медицински университет-Варна и специалист по биотероризъм към научния отдел на НАТО. Президент е на Интернационалната здравна асамблея България (ИМАБ) и е почетен консул на Израел в България. Двукратен притежател е на премията на БЛС “Лекар на годината ” и на доста други оценки у нас и в чужбина.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР