Проектът за търсене на възможни сигнали от извънземни форми на

...
Проектът за търсене на възможни сигнали от извънземни форми на
Коментари Харесай

Спря проект за търсене на извънземни сигнали

Проектът за търсене на вероятни сигнали от извънземни форми на живот [email protected] ще спре да работи на 31 март тази година - след тази дата нова информация няма да бъде обработвана. Организаторите на програмата от Калифорнийския университет в Бъркли обясниха това решение с понижаване на успеваемостта и нуждата от спомагателен разбор на данните. До появяването на нови приложения планът ще бъде замразен, се споделя в формалното изказване.

SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) всъщност е група от планове за добиване на сигнали от данни, събрани от астрономически принадлежности. Неиндентифицираните сигнали може да имат рационален генезис. Най-известният сходен план е [email protected], в границите на който всеки може да включи своя компютър в гигантска мрежа, в която се обработва информация от радиотелескопите.

Проектът [email protected] започва в Калифорнийския университет в Бъркли (САЩ) през май 1999 година Първоначално той употребява инфраструктурата на компютърна мрежа на университета. След това милиони компютри от целия свят се включват и в този тип проектът съществува към 20 години.

Проектът стопира, защото научната стойност на изчисленията непрестанно понижава и в действителност цялата нужна информация се обработва незабавно. Второ, [email protected] използваше двуетапна обработка на сигнали, като участниците в отворената част участваха единствено в първия стадий, в който сигналите се обработваха, изчистваха се от шумове и т.н. Тогава започваше втората фаза, в която учените, без помощта на доброволци, започваха да търсят модели.

Учените означиха, че те не затварят изцяло плана, а единствено го стопират в настоящия му тип. Възможно е с появяването на нови задания работата да се възобнови.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР